Aida Begić: Rat je nešto najgore što može da vam se desi

Avatar admin | April 26, 2018 6 Views 0 Likes 0 Ratings

6 Views 0 Ratings Rate it

Bosanskohercegovačka rediteljica Aida Begić sa svojim filmom “Ne ostavljaj me” učesnica je 36.izdanja Međunarodnog filmskog festivala Fajr u Teheranu.

Film govori o sirijskoj djeci, izbjeglicama koje žive na jugoistoku Turske. Priča o snovima, nadanjima i bolnim iskustvima nevinih žrtava rata.

“Veoma je tužno gledati da milioni ljudi, među njima i mnogo djece, napušta domove i postaju izbjeglice unutar ili izvan svoje zemlje. Vrlo je dirljivo i tužno pitanje jedne djevojčice koja me pitala zašto djeca stalno i svugdje stradaju. Mislim da je rat nešto najgore što može da vam se desi. Mi, filmski radnici i umjetnici ne možemo promijeniti svijet, no ako kreiramo svijest o ratnim patnjama, uradili smo svoj posao”, istakla je Begić u intervjuu za iranske medije.

Rad na filmu “Ne ostavljaj me” trajao je oko godinu dana, a sniman je u izbjegličkim kampovima i sirotištima u Turskoj, 50 kilometara udaljenim od Sirijske granice. Uloge je ostvarilo tek desetak profesionalnih glumaca, dok su sve ostalo naturiščici i djeca.

Prema zvaničnim podacima, od oko pet miliona sirijskih izbjeglica njih oko 600.000 su siročad. Više od polovine ukupnog broja izbjeglih iz te zemlje su djeca.

(SaharBalkan)


6 Views 0 Ratings Rate it

Napisao admin


Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite Poruku

%d bloggers like this: