DW: Svako može da kupi državljanstvo EU

Avatar admin | November 8, 2018 1 View 0 Likes 0 Ratings

1 View 0 Ratings Rate it

Državljanstva EU ili neograničene boravišne dozvole EU spadaju u one koje je na cijelom svijetu najteže dobiti i zbog toga je velika potražnja dovela do stvaranja ilegalnog tržišta na kojem korumpirani službenici mnogih zemalja EU zarađuju novac falsifikovanjem dokumenata, navodi se u tekstu.

„I, kao da to nije dovoljno, mnoge zemlje EU hoće da i zvanično dođu do unosne zarade i zato pod imenom ‘Zlatna viza’ trguju državljanstvima i boravišnim dozvolama – zgrćući milijarde“, navodi se u tekstu.

Posljednji slučaj nedozvoljenih mahinacija je zabilježen u Bugarskoj.

Početkom prošle nedjelje, tamo je pritvoreno dvadesetak službenika koji su godinama izdavali dokaze o bugarskom porijeklu građanima Makedonije, Moldavije i Ukrajine, zaradivši tako hiljade evra.

Oni koji imaju takav dokaz, po zakonu mogu da steknu bugarsko državljanstvo. Za izdavanje certifikata je zadužen ured za Bugare u inostranstvu SABA.

Početkom ove nedjelje je smijenjen šef tog ureda Petar Haralampijev, nacionalistički političar koji se smatra vođom korumpirane mreže. Sve to je zapravo već godinama poznato, a to što je sada došlo do hapšenja, vjerovatno je dio interne borbe za moć u vladi, ističe se u tekstu.

Pri tome Bugarska nije jedina zemlja u kojoj se to radi. Prema istraživanjima lokalnih medija, i u Rumuniji i Mađarskoj se već godinama trguje lažnim certifikatima o porijeklu.

Sistem koji se u EU zove „Zlatna viza“ nije ništa manjih dimenzija. Po tom sistemu, državljanstvo neke od zemalja EU, ili trajnu boravišnu dozvolu, može da dobije onaj ko – dovoljno plati ili investira.

Polovina zemalja EU, među njima Bugarska, Grčka, Velika Britanija, Letonija, Litvanija, Malta, Austrija, Portugalija, Španija, Mađarska i Kipar, nude takve programe.

Na taj način je u proteklih nekoliko godina kupljeno najmanje 6.000 državljanstava i 100.000 boravišnih dozvola, prenose organizacije „Transparensi internešnal“ i „Global vitnes“ u zajedničkom izvještaju objavljenom početkom oktobra.

Ukupan prihod od tako prodatih dokumenata iznosti najmanje 25 milijardi evra.

Program „Zlatne vize“ pospešio je pranje novca i pružio utočište kriminalnim biznismenima, navele su ove organizacije, uz preporuku da EU hitno ukine ovu praksu, prenio je Dojče vele.

(Tanjug)


1 View 0 Ratings Rate it

Napisao admin


Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite Poruku

%d bloggers like this: