Dvadeset i druga emisija Dijalogin s temom “Koliko vlasti brinu o mladima?”

Zaključak:

Bosna i Hecegovina se još uvijek suočava s posljedicama svoje konfliktne historije  gdje su djeca i mladi  pogođeni ovim promjenama, a u toj transformaciji često i marginalizirani.  Mladi u BiH se suočavaju sa nizom problema za koje su velikim dijelom odgovorne državne institucije u našoj zemlji. Na svim nivoima vlasti nedostaje programski i strateški pristup podrške poboljšanju položaja mladih u BiH.
Većina stranaka u BiH ima jako mali broj usvojenih strategija politike prema mladima. U posljednje vrijeme veliki broj političkih stranaka i predstavnika vlasti u BiH govori često o mladima i nezaposlenosti, ali da zapravo niko ne čini ništa konkretno da bi se taj problem riješio.
U ovoj emisiji obradili smo sljedeca pitanja:
-Da li institucije u BiH i političke stranke dovoljno brinu o mladima?
-Koliko je u stvari složen problem nezaposlenosti mladih?
-Šta očekivati od bh vlasti u budućnosti ?
-Stopa nezaposlenosti među mladima starosti od 16 do 30 godina jeste skoro 60% , šta to znači za bh vlast I koje posljedice za sobon vuče taj podatak?
-Budući da je nezaposlenost uzrok socijalnih anomalija, prepreka formiranju porodice i reprodukciji, osnovni razlog za napuštanje zemlje, da li bi ovo pitanje trebalo da bude I jedan od najvećih političkih izazova koje treba da se stavi pred donosioce odluka?

ادامه مطلب

Sebija Izetbegović odlučila da ne prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH

Stranka demokratske akcije oglasila se saopštenjem, u kojem je navedeno da Sebija Izetbegović nije prihvatila …

Komentariši