Dvadeset i treća emisija Dijalogin s temom “Kako riješiti problem nezaposlenosti?”

Zakljucak:

Erol je u emisiji objasnio koji su to postulate koji vode ka cilju, kakvi mladi ljudi su uvijek dobrodošli na tržištu rada. Jedan od najvećih problema mladih (osobe od navršenih 15 do 30 godina starosti prema Zakonu o mladima FBiH) u BiH jeste nezaposlenost. Statistički podaci ukazuju na to da je stopa nezaposlenosti mladih u većini zemalja, bez obzira da li je riječ o zemljama u tranziciji, zemljama u razvoju ili ekonomski razvijenim zemljama, znatno veća od stope ukupne nezaposlenosti. Ovo je naročito izraženo u BiH.
Teška ekonomska situacija, zastario i nefunkcionalan obrazovni sistem, korupcija, pasivnost mladih, nepostojanje poticaja i olakšica koji bi pomogli poslodavcima pri zapošljavaju mladih te nedostatak informacija u vezi s funkcioniranjem i situacijom na tržištu rada, samo su neko od razloga za to. O tome kako riještiti problem nezaposlenost mladih u današnjoj emisiji..
U ovoj emisiji obradili smo sljedeca pitanja:
-O uzrocima nezaposlenosti vec smo mnogo govorili, pored ekonomske situacije, nefunkcionalnog sistema obrazovanja, korupcije, pasivnosti mladih i slicno, da li su to ujedno I konkretni potezi koji bi svojim rješavanjem doveli do problem nezaposlenosti mladi ?
-Uslijed ogromnih budžetskih deficita, vlasti nemaju na raspolaganju aktivne, budžetski podržane mehanizme obračuna sa problematikom nezaposlenosti mladih, ukoliko bi se taj problem otkočio, u znatnome bi se poboljšao položaj mladih… Koliko ste optimistični po pitanju budućnosti mladih u BiH ?

ادامه مطلب

Kuldija: Dovoljan broj policajaca osiguravat će skup u Zetri

Unija evropskih turskih demokrata organizirat će sutra šesti Kongres te organizacije u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani …

Komentariši