Heidari: Iran podržava teritorijalnu cjelovitost i državni suverenitet BiH

Ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Mahmoud Heidari organizirao je večeras u Sarajevu svečani prijem povodom obilježavanja Nacionalnog dana ove zemlje, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz političkog, kulturnog i vjerskog života u BiH.

Na ovaj dan obilježava se i godišnjica Islamske revolucije koju je ambasador nazvao najnarodnijom revolucijom 20. vijeka, dogodila se s ciljem odbacivanja despotizma, diktature i zavisnosti, ali s idealom oživljavanja ljudskih i islamskih vrijednosti.

– Ona je donijela nezavisnost, slobodu i vjersku demokratiju iranskom narodu. Sada kada su protekle gotovo četiri decenije od pobjede Islamske revolucije narod Irana se diči svojim dostignućima na naučnom, privrednom, industrijskom i kulturnom polju – kazao je Heidari.

Naglasio je i da je iranski narod zadovoljan jer brojni problemi i urote, kako ih je nazvao, nisu uspjeli zaustaviti evolucioni proces ove revolucije.

Iran se, dodao je, kao povjesnotvorna i zemlja graditelj civilizacije te stabilna zemlja koja je smještena u važnom geografskom i kriznom regionu, ponosi što je bila pionir borbe protiv terorizma i radikalizma kao najvažnijim regionalnim i svjetskim izazovima i prijetnjama.

Najavio je da će Iran i dalje biti privržen svojoj posvećenosti, a to je borba protiv terorizma te će kao uticajni član svjetske zajednice nastaviti interaktivni pristup u vanjskoj politici čiji je najočitiji svjedok Nuklearni sporazum.

– Vjerujemo da su u današnjem međusobno povezanom svijetu kolektivno partnerstvo i sveobuhvatna saradnja imperativ za osiguranje međunarodnih i regionalnih interesa i sigurnosti – dodao je Heidari.

Naglasio je da Iran kao uticajni član islamskog svijeta smatra da je nastavak okupacije Palestine najakutnije pitanje s kojim su suočeni region i svijet, a priznanjem Jeruzalema glavnim gradom Izraela od Vlade Sjedinjenih Američkih Država tumači se kao protivljenje svjetskom konsenzusu i kao korak intenziviranju pogoršanja situacije.

Ponovio je i da se Iran ponosi činjenicom što je bio među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost BiH te što je u najtežim okolnostima bio uz ugroženi narod BiH, ali i što se nije ustezao od pružanja bilo kakve pomoći.

Mišljenja je i da su u posljednjim godinama sačuvani odnosi dvije zemlja na adekvatnom nivou te je ponovio stav Irana prema vanjskoj politici kazavši da je on zasnovan na podržavanju učvršćivanja mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu posebno u BiH.

Ambasador Heidari u obraćanju zvanicama izrazio je jasnu podršku Islamske Republike Iran teritorijalnoj cjelovitosti i državnom suverenitetu te iskrenom i mirnom suživotu svih naroda u Bosni i Hercegovini.

U okviru obilježavanja Nacionalnog dana Irana izveden je performans muzičke grupe iz Tabriza.

(Fena)

ادامه مطلب

Sebija Izetbegović odlučila da ne prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH

Stranka demokratske akcije oglasila se saopštenjem, u kojem je navedeno da Sebija Izetbegović nije prihvatila …

Komentariši