Više od 400 prijavljenih takmičara iz 22 zemlje na ‘Jahorina Ultra Trail 2017’

Planinarsko društvo Javorina – Pale  29. i 30. jula organizira 3. međunarodnu utrku u ultramaratonu “Jahorina Ultra Trail 2017”.

Riječ je o takmičenju u okviru kojeg će se na  stazama u prirodi, koje Jahorinu povezuju s Ravnom planinom, Romanijom, Sarajevom i Trebevićem,  održati četiri utrke različite dužine – mini trail (14 km), midi trail [34 km), maxi trail (69 km) i ultra trail (104 km).

Direktorica “Jahorina Ultra Traila” Sanja Kavaz na pres-konferenciji je kazala  da je učešće na ovogodišnjem izdanju utrke do sada  potvrdilo više od 400 takmičara iz 22 zemlje.

– Jahorina Ultra Trail kao sportsko-turistički proizvod je koncipiran tako da učesnicima i široj javnosti predstavi prirodno, istorijsko, kulturno i olimpijsko naslijeđe zbog čega su staze navigirane najljepšim dijelovima Sarajevsko-romanijske regije i olimpijskim lokacijama poput bob staze na Trebeviću, bijatlonske staze na Dvorištima i ski- staza na Jahorini. Ovaj i slični projekti imaju cilj da promoviši  zdrave  životne stilove prvenstveno kod domaće publike kao i potencijale za aktivni turizam – izjavila je  Kavaz.

Generalni sekretar Atletskog saveza BiH Milan Pedalo  je izrazio zadovoljstvo što će ultramaratonci, koji su odnedavno i formalno postali članovi atletske porodice, organizacijom ovog takmičenja i drugim aktivnostima, obogatiti sportsku scenu u našoj zemlji i značajno doprinijeti popularizaciji trčanja u prirodi i zdravog načina života, što je jedan od ciljeva djelatnosti i Atletskog saveza BiH.

Specijalni partner “Jahorina Ultra Traila” je Olimpijski komitet BiH, koji je finansijski podržao ovaj projekt.

Start utrka “maxi trial” i “ultra tiral” je 29. jula na Jahorini u sedam sati. Istog dana u 09.00 sati s Baščaršije (Sebilj) startuje “midi trail”, dok je “mini trail” na programu 30. jula u 09.00 sati sa startom kod hotela “Bistrica” na Jahorini.

(Fena)

ادامه مطلب

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio zaključke u vezi boračke populacije

Predstavnički dom se obavezao da će najkasnije u roku od 30 dana razmatrati Prijedlog zakona …

Komentariši