Otkriven spomenik tragično stradalim studenticama Selmi Agić i Editi Malkoč

Avatar admin | October 11, 2018 0 Likes 0 Ratings

0 Ratings Rate it

U povodu druge godišnjice tragičnog stradanja studentica Edite Malkoč i Selme Agić danas je ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu otkriveno spomen-obilježje.

Na Komemorativnom skupu rektor  Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijel, u prisustvu članova porodica nastradilih studentica,  studenata, profesora i građana Sarajeva, kazao je da  će “spomen-obilježje biti opomena sa željom da se nikada nigdje ne dogodi nešto slično”.

– Oni koji su istrajali da se ovo spomen-obilježje izgradi čine plemenitu dužnost sjećanja na dvije divne djevojke koje su nedužno izgubile svoje živote. One će nastaviti živjeti u uspomenama svih onih koji su ih voljeli – kazao je Škrijelj.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbagović kazala je da ne postoje dovoljno jake riječi da bi opisale tugu za prerano izgubljenim životima Selme i Edite.

– Ne postoje riječi kojm bih opisala suosjećanje sa njihovim roditeljima, ali istovremeno želim da iskažem poštovanje prema dostojanstvu sa kojim se nose porodiće Agić i Malkoč, dostojanstvu u njihovoj boli, kroz sve ono što su oni prošli u protekle dvije godine noseći se sa bolom gubitka svoje djece. U našim srcima obje ostaju kao gubitak, a sudentima i cjelokupnom bh. društvu opomena da u budućnosti moramo da vodimo više računa o onima koji su ubice na ulicama – kazale je Mahmutbegović.

Ona je zahvalila studentima koji su pokazali neizmernu ljubav prema svojim kolegicama, “koji nisu dopustili da ne prođe nezapaženo ovaj brutalan nasrtaj na mlade živote”.

Desetog oktobra 2016. godine u 21.35 sati, kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu na studentice Editu Malkoč (20) i Selmu Agić (21) na pješačkom prijelazu dok su cestu prelazile na zelenom svjetlu, naletio je pri brzini većoj od 100 kilometara na sat  automobil kojim je upravljao Sanjin Sefić. Selma Agić je izgubila život na mjestu nesreće dok je Edita Malkoć preminula u bolnici nakon višesatnih pokušaja ljekara da je spase. Sefić je nastradale  djevoke ostavio na ulici i pobjegao sa mjesta događaja. U skoro dvogodišnjem postupku osuđen je na zatvorsku kaznu od 14,5 godina.

(Fena)


0 Ratings Rate it

Napisao admin


Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite Poruku

%d bloggers like this: