Pravo Ljudski Film Festival predstavlja vizuelni identitet 13. izdanja

Avatar dijalogin | November 2, 2018 2 Views 0 Likes 0 Ratings

2 Views 0 Ratings Rate it

Objedinjavanjem studentskih parola iz različitih dijelova svijeta, 13. Pravo Ljudski Film Festival slavi slobodu političke imaginacije. Jedinstvo raznorodnih jezika je jedinstvo nezadovoljnih – borba za jednakost u pravima i socijalna pravda objedinjuju potlačene.

Autor vizualnog koncepta je Amir Berbić, a koncizno koristi parole iz 1968. kako bi sažeo osnovne ideje i teze globalnog političkog pokreta nikada ponovljenog u sličnom obliku i obimu. Međutim: “Podsjećanje na studentske proteste ne podrazumijeva bespovratno zalaženje u labirint historijskih konotacija, već promišljanje o njihovom naslijeđu danas”, poručuje ekipa PLJFF.

U vrijeme sužavanja polja političkih, kolektivnih i ličnih sloboda i jačanja konzervativnih i isključivih ideoloških sila, podsjećamo ne na historijsku činjenicu, nego na naslijeđe svake, prevashodno studentske i omladinske borbe za političku slobodu i socijalnu pravdu koja ne donosi nužno konkretne društvene promjene, ali je uvijek imaginativni čin.

– Gledajući na studentske proteste 1968. iz današnje perspektive, moć političke imaginacije ne leži u potpuno ostvarenom cilju, nego u nadahnuću za nadolazeće naraštaje koji će u oslikanim vrijednostima prepoznati kako vlastitu čežnju za slobodom, tako i inspiraciju za djelovanjem. Stoga nismo (samo) prenositelji historiografskih činjenica. Bacamo svjetlo na arhiv, koji kroz program, u svom filmskom, obrazovnom i aktivističkom vidu, otvara dijalog prošlosti i sadašnjosti, upoznaje i propituje političke umjetničke forme danas i ponavlja, 50 godina nakon: Sva moć mašti!, izjavila je selektorica 13. Pravo Ljudski Film Festivala, Kumjana Novakova.

Pravo Ljudski Film Festival se održava od 28. novembra do 3. decembra.

izvor


2 Views 0 Ratings Rate it

Napisao dijalogin


Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite Poruku









%d bloggers like this: