page contents

ЗА СЛОВЕНИЈА, ХРВАТСКА Е СЀ УШТЕ ДАЛЕКУ ОД ШЕНГЕН ЗОНАТА

Avatar admin | April 6, 2019


Словенечкиот премиер Марјан Шарец изјави денеска дека Хрватска се уште е далеку од членство во шенгенскиот простор, не исклучувајќи ја можноста неговата Влада да го поврзе прашањето за словенечка поддршка на Хрватска со нерешениот арбитражен спор околу Пиранскиот залив.

– Што се однесува до Шенгенот, Хрватска е уште далеку од исполнување на критериумите за членство и во таа смисла мора уште многу да направи, рече Шарец во интервју за словенечката телевизија ПОП-ТВ.

Одговарајќи на прашањето дали Словенија ќе го блокира членството на Хрватска во Шенген зоната поради нерешеното гранично прашање и арбитражниот спор, тој рече дека „сѐ уште се далеку од точката во која би можело да се зборува за некаква словенечка блокада“.

 

izvorKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor