page contents

ПЕНДАРОВСКИ ЗА МИА НЕМА ДА БАРАМ ПОГОЛЕМИ НАДЛЕЖНОСТИ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ, НО ЌЕ СЕ СПРОТИВСТАВАМ НА ОБИДИТЕ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ПОСТОЈНИТЕ

Avatar admin | April 7, 2019


Речиси е сигурно дека ќе има втор круг претседателски избори бидејќи праговите поставени за евентуална победа во првиот се нереално поставени, вели во интервју за МИА, претседателскиот кандидат Стево Пендаровски.
Доколку ја добие довербата од граѓаните, нема намера да бара повеќе надлежности за институцијата претседател, но жестоко ќе се спротивстави, нагласува, на евентуални обиди да се намалат тие надлежности. Ќе се залага за континуирано зголемување на буџетот за одбраната и Армијата, како и тоа претседателот на државата да биде не само врховен командант на вооружените сили, туку да биде и на чело на националната безбедност. Во таа насока, во интервјуто, меѓу другото, посочува дека со најавените измени во разузнавачко-безбедносниот сектор, претседателот треба да задржи значаен дел од надлежностите што сега ги има во таа т.н. координација на тој сектор, без да биде донесен во подредена ситуација.


Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor