page contents

САД ИМ ДОНИРААТ 37 БЛИНДИРАНИ ВОЗИЛА НА АЛБАНСКИТЕ ВООРУЖЕНИ СИЛИ

Avatar admin | April 4, 2019


Албанските вооружени сили денеска добија 37 блидирани возила, донација од Владата на САД.

Возлата се марка Интернешнал Макс Про МРАП – International Maxx Pro MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) и ќе бидат искористени од структурите на албанските вооружени сили, кои се дел од колективната одбрана на НАТО.

На свеченото предавање на донацијата министерката за одбрана Олта Џачка и се заблагодари на американската Влада за континуираната помош за Албанија и оцени дека е ова важна донацијата што ќе ги зголеми способностите и перформансите на безбедносните сили.

-Оваа донација значи повисок квалитет на капацитетите, повеќе заеднички заложби и, секако, поголема безбедност и за нашата земја и за Алијансата. Возилата ќе овозможат проширен спектар на задачи и мисија на нашите војници и ќе ја подобрат безбедноста на персоналот, особено против мините и импровизираните експлозивни направи, што сега се смета за една од најзастапените закани за оперативната околина, истакна меѓу другото Џачка.

Лејла Мосес-Уанс, од амерканската амбасада во Тирана, високо ја оцени улогата на Албанија во регионот, како и ангажираноста на актуелното раководство на Министерството за одбрана и вооружените сили на Албанија.

Возилата се со капацитет од три до седум војници.

 

izvorKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor