page contents

Aida Begić: Rat je nešto najgore što može da vam se desi

Avatar admin | April 26, 2018


Bosanskohercegovačka rediteljica Aida Begić sa svojim filmom “Ne ostavljaj me” učesnica je 36.izdanja Međunarodnog filmskog festivala Fajr u Teheranu.

Film govori o sirijskoj djeci, izbjeglicama koje žive na jugoistoku Turske. Priča o snovima, nadanjima i bolnim iskustvima nevinih žrtava rata.

“Veoma je tužno gledati da milioni ljudi, među njima i mnogo djece, napušta domove i postaju izbjeglice unutar ili izvan svoje zemlje. Vrlo je dirljivo i tužno pitanje jedne djevojčice koja me pitala zašto djeca stalno i svugdje stradaju. Mislim da je rat nešto najgore što može da vam se desi. Mi, filmski radnici i umjetnici ne možemo promijeniti svijet, no ako kreiramo svijest o ratnim patnjama, uradili smo svoj posao”, istakla je Begić u intervjuu za iranske medije.

Rad na filmu “Ne ostavljaj me” trajao je oko godinu dana, a sniman je u izbjegličkim kampovima i sirotištima u Turskoj, 50 kilometara udaljenim od Sirijske granice. Uloge je ostvarilo tek desetak profesionalnih glumaca, dok su sve ostalo naturiščici i djeca.

Prema zvaničnim podacima, od oko pet miliona sirijskih izbjeglica njih oko 600.000 su siročad. Više od polovine ukupnog broja izbjeglih iz te zemlje su djeca.

(SaharBalkan)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor