Aluminij osigurao struju za još 24 sata, traži se intervencija Vlade FBiH

Avatar admin | Oktobar 15, 2018


Mirnim protestnim okupljanjem kod trafostanice u Čulama kod Mostara radnici mostarskog Aluminija u nedjelju u podne još jednom su zatražili hitnu reakciju Vlade FBiH jer bi, prema najavama Neovisnog operatora sustava (NOS) BiH, ta mostarska kompanija uskoro trebala biti iskopčana s elektroenergetske mreže.

Predstavnici Uprave Društva, koji su takođe podržali današnje okupljanje, saopštili su radnicima kako su uspjeli osigurati električnu energiju za još jedan dan, što znači da do eventualnog isključenja Aluminija s mreže neće doći danas u ponoć nego eventualno u ponedjeljak naveče.

Iz Uprave su naglasili kako je rok samo prolongiran za 24 sata te da NOS BiH nije povukao svoj zahtjev za isključenjem. Zatražili su da se Vlada FBiH očituje prema NOS-u te da pomogne Aluminiju na bilo koji način.

– Od Vlade FBiH tražimo ispunjenje Aneksa 8 koji je potpisan 2013. godine i kojim je Vlada preuzela obaveze subvencioniranja električne energije za ovo društvo. Da je Vlada ispunila svoju obavezu mi danas ne bi imali ovaj problem – kazao je v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža.

Govoreći o prolongiranju roka, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Aluminija Romeo Biokšić kazao je kako je to samo privremeno rješenje i produbljivanje agonije, dodavši kako radnici traže da se pitanju Aluminija pristupi s konkretnim potezima i koracima.

Sjednica Vlade FBiH, kako je istaknuto na skupu, najavljena je za petak, ali Aluminij do tada ne može čekati.

Iz te kompanije još jednom su ponovili kako naglo isključenje Aluminija s mreže znači potpunu havariju, smrzavanje tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i ugrožavanje sigurnosti radnika u proizvodnomu procesu.

Ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90 hiljada eura novčanih sredstava. Aluminij ima 256 elektrolitičkih ćelija, a ovo bi isključenje bilo neplansko, izvan sustava i tekući bi metal ostao zarobljen u njima, a troškovi za ponovno pokretanje proizvodnje premašili bi milijardu maraka. U prevodu, to bi isključenje značilo Aluminijev kraj, upozorili su iz mostarske firme.

Nekada jedno od najvećih bh. poduzeća već godinama gomila gubitke zbog visoke cijene električne energije i sirovine. Procjenjuje se da je akumulirani dug Aluminija veći od 300 miliona maraka.

(Fena)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor


Gazi Husrev-beže ili: Bukagije

Gazi Husrev-beže ili: Bukagije