Američko tržište umjetnina cvjeta zbog ratova na Bliskom istoku

Avatar admin | Mart 24, 2017


Foto: Američki carinici provjeravaju tovar sa antikvitetima; Autor: AP

 

U Sjedinjene Države tokom 2016. godine dopremljeni su artefakti vrijedni stotine miliona dolara, a pretpostavlja se da su ukradeni u ratom razorenim zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Dokumenti Popisnog biroa Sjedinjenih Država pokazuju da su artefakti za ličnu upotrebu vrijedni 100 miliona dolara dopremljeni na američki kontinent iz Egipta i Turske. Iako je porijeklo ovih predmeta teško odrediti, mnogi od njih su zaplijenjeni iz ratnih oblasti Afrike i Bliskog istoka.

Ne samo što je ova cifra najveća kada je trgovina antikviteta u Sjedinjenim Državama u pitanju u posljednjih 20 godina, već se ovaj “upliv” predmeta koji nisu namijenjeni muzeju žalosno poklapa sa egipatskom revolucijom i sirijskim građanskim ratom iz 2011. godine.

Ovo nije prvi put da Turska, koja se graniči i sa Irakom i sa Sirijom, povećava izvoz antikviteta dok oko nje bjesne oružani sukobi i masovne krađe. Isti slučaj bio je i 2003. godine tokom rata u Iraku.

Bez obzira na porijeklo, većina ovih predmeta isporučena je za Njujork koji predstavlja mjesto nebrojanih galerija, aukcijskih kuća i dilera antikviteta. Tamo je preprodajna cijena veća od vrijednosti koja je zavedena na brodskoj listi tereta.

Ali cijenu i porijeklo je moguće ustanoviti. Carina Sjedinjenih Država provjerava samo povremene pošiljke, a mnoge su nazvane opskurnim imenima, kao što su “antikvitet stariji više od 100 godina”.

“Ljudi sa Bliskog istoka stručnjaci su da ukradene i prokrijumčarene antikvitete plasiraju na legitimno tržište. Oni ih prethodno očiste i falsifikuju papire u kojima piše da je Egipat dozvolio njihov izvoz”, kaže Erin Tompson, profesorka sa Njujorškog univerziteta, zadužena za umjetnički kriminal.

Nažalost, u ovom trenutku niko ne može to da spriječi iako Odeljenje za imigraciju i carine Sjedinjenih Država (ICE) istražuje porijeklo ukradenih antikviteta kada oni uđu u zemlju.

“Većina predmeta do kojih dođemo ukradeni su između 2007. i 2012. godine”, kaže Brendon Ridi, potparol ICE.

ICE se takođe bavi podučavanjem kuratora muzeja i vlasnika antikvitetskih radnji kako da prepoznaju ukradene predmete kada do njih dođu.

(Dijalogin/Newsweek)

 Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor


Gazi Husrev-beže ili: Bukagije

Gazi Husrev-beže ili: Bukagije