page contents

Bh. kultura u 2018.: Od 130. godišnjice Zemaljskog muzeja do plana izgradnje Ars Aevija

Avatar dijalogin | Januar 1, 2019


Prvog dana februara 2018. godine Zemaljski muzej BiH je svečanim otvorenjem obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke, ali i nizom drugih aktivnosti obilježio 130. godišnjicu postojanja. Zemaljski muzej BiH je najstarija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini. Tokom svog rada suočavao se s brojnim poteškoćama, a dva puta je bio zatvaran – najduže od oktobra 2012. godine do 15. septembra 2015. godine kada je zahvaljujući aktivistima i građanima koji su dežurali ponovo otvoren.

U Zemaljskom muzeju je početkom godine otvorena obnovljena prostorija u kojoj je izložena Sarajevska Hagada čime je znatno unaprijeđen nivo zaštite Hagade od svjetlosti, promjena temperature i vlažnosti, ali i od požara ili krađe.

Početkom februara je Zavičajni muzej u Goraždu, koji djeluje pod okriljem Centra za kulturu, uvršten na listu svjetskih muzeja i nalazi se u zvaničnom priručniku ICOM-a – Međunarodnog muzejskog vijeća, prevedenog na nekoliko svjetskih jezika.

U aprilu ove godine određeni broj udruženja koja se bave kulturom tužio je Ministarstvo kulture i sporta FBiH i ministricu Zoru Dujmović zbog načina raspodjele sredstava iz budžeta Federacije BiH i diskriminacije na nacionalnoj osnovi. Slučaj je dobio i sudski epilog, ovaj događaj dobija na značaju i zbog činjenice da je to prvi sudski spor ovakve vrste u našoj državi. Sudski postupak okončan je u oktobru ove godine, no na konačnu presudu još uvijek čekamo.

Građani Sarajeva u aprilu su prisustvovali Prvom uličnom bijenalu grafike “Grafičko proljeće u Sarajevu” koje je organizovano na inicijativu slikarskog maestra Safeta Zeca. Danima su izloge prodavnica i knjižara u Titovoj ulici i Ferhadiji krasili
grafički listovi 32 najznačajnija grafičara BiH, ali i zemalja regije.

Mladi ljudi u Tuzli su u aprilu zasukali rukave i rekonstruisali prostorije bivšeg kina Kaleidoskop u Tuzli u kojem je prošle godine stavljen ključ u bravu. Sličnu situaciju imali smo i u Sarajevu gdje je grupa mladih entuzijasta okupljena pod imenom The Brew Co. nakon višemjesečne obnove otvorila vrata sarajevskog kina Imperijal.

U Sarajevu je ove godine boravio britanski muzičar, producent i vizuelni umjetnik Brian Eno koji je u Historijskom muzeju BiH postavio multimedijalnu izložbu “77 Million Paintings”. Kada je riječ o vizuelnoj umjetnosti, izložba Briana Ena bila je centralni kulturni događaj ovog ljeta u široj regiji.

Od 27. do 29. jula u Stocu je održan Festival kulture “Slovo Gorčina” u sklopu kojeg su u ovom hercegovačkom gradu gostovali brojni umjetnici i umjetnice iz regije i svijeta posvećene književnosti, teatru, likovnoj umjetnosti i muzici.

Žene iz filmske industrije na crvenom tepihu SFF-a ukazale na važnost spolne jednakopravnosti (Foto: Arhiv/Klix.ba)

I ove godine su Sarajevo Film Festival uveličale brojne poznate ličnosti iz BiH, regije i svijeta, a zvijezde festivala definitivno su bili dvostruki oskarovac Asghar Farhadi koji je predsjedavao žirijem Takmičarskog programa SFF-a i oskarovac Pawel Pwlikowski. Ovogodišnje izdanje SFF-a obilježile su i žene iz filmske industrije koje su na crvenom tepihu ukazale na važnost spolne jednakopravnosti i neophodnost ravnopravne zastupljenosti žena u svim segmentima festivala.

Marija Šuković i Mak Hubjer predstavljali su BiH na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana, a i ove godine Sarajevo je bilo domaćin brojnih festivala među kojima se izdvajaju Festival ulične umjetnosti koji je ove godine održan na četiri lokacije, Balet fest koji je otvoren izložbom posvećenoj umjetnici Ubavki Milanković-Janjić i koji je na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo donio sjajne baletne predstave i MESS koji je i ove godine Sarajevo i BiH učinio dijelom Evrope, festival Dani Jurislava Korenića koji je i ove godine u BiH doveo najznačajnije predstave iz zemalja bivše Jugoslavije te AJB DOC, međunarodni festival dokumentarnog filma.

U oktobru ove godine Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine proslavila je 72. rođendan. Pozorište mladih Sarajevo obilježilo je početak nove teatarske sezone otvorenjem prilagođenog pozorišta za osobe s invaliditetom, a u novembru je ispred Pozorišta mladih Sarajevo svečano otvoren Trg kulture Jurislav Korenić u čast velikog reditelja, osnivača Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS.

Legendarni glumac Zijah Sokolović obilježio je 50 godina glumačke karijere na nesvakidašnji način – okovan daskama koje život znače sve vrijeme govoreći dijelove teksta iz kultne predstave “Glumac… je glumac… je glumac” prošetao je Sarajevom poklanjajući građanima nesvakidašnji performans.

Početkom decembra je ansambl Ruskog državnog baleta Sankt Peterburg jedinstvenom ledenom čarolijom očarao publiku u Zetri. Dvije sedmice poslije bh. publika prisustvovala je premijernom izvođenju predstave “Snježana i sedam patuljaka” koju je u punoj dvorani “Mirza Delibašić” u Sarajevu izveo ansambl Russian Ice Stars.

Ove godine napravljeni su i prvi koraci za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi na Marijin-Dvoru. Predata je Urbanistička saglasnost za izgradnju muzeja Ars Aevi, a prema posljednjim informacijama objekt bi trebao biti izgrađen u naredne dvije godine. Inače, Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi ove godine je postao ustanova u Sarajevu.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor