Bogati Amerikanci sele na Novi Zeland: Bijeg od Trumpa ili spas od Sudnjeg dana?

Avatar admin | Februar 6, 2017


Prosječnom Amerikancu je prva pomisao vezana za Novi Zeland zapravo filmska trilogija „Gospodar prstenova“, dok većina ne bi sa sigurnošću mogla utvrditi da li je ta država samo dio Australije.

Međutim, aktuelni trend u SAD-u koji se odnosi na Novi Zeland bi mogao promijeniti postojeću percepciju te zemlje, koju Amerikanci poznaju isključivo po pomenutoj trilogiji i prirodnim ljepotama. Nakon velikog broja turista koji su posjećivali Novi Zeland, u toku je „velika seoba“ američkih milijardera u ovu zemlju.

Velikani poput suosnivača PayPala, Palantira i jednog od prvih ulagača u Facebook Petera Thiela i reditelja Jamesa Camerona su nedavno kupili imanja u ovoj otočkoj državi. Cameron, koji je prošle godine režirao i glumio u promotivnom turističkom videu Novog Zelanda, je vlasnik organske farme u Wairarapi.

Thiel je novopečeni građanin Kiwija, a zanimljivo je da je upravo on jedan od savjetnika Donalda Trumpa, što baca sasvim drugačije svjetlo na njegovu odluku da dio svoje imovine prebaci i na Novi Zeland. Navodno je, tvrde američki mediji, Thiel prije pet godina dobio i novozelandsko državljanstvo. Još ranije je milijarder Julian Robertson kupio tri luksuzna imanja na Novom Zelandu, a na sličan potez je nagovorio i nekadašnjeg saradnika Johna Griffina.

Međutim, navedeni primjeni prestaju biti izuzeci. U sedmici nakon izbora Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika je 13.401 Amerikanac napravio prvi zvanični korak ka preseljenju na Novi Zeland i to registriranjem u tamošnjim imigracijskim službama. Iako mnogi taj talas pripisuju upravo zabrinutosti zbog Trumpove vladavine, postoje i oni koji vjeruju da je Novi Zeland izabran za „sigurnu tačku“ na koju bi se najbogatiji Amerikanci preselili u slučaju socijalnih nemira, pa čak i Smaka svijeta.

– Kada neko od kolega kaže da traži kuću na Novom Zelandu, jasno je zašto. Samo si namignemo i o tome više ne pričamo – otkrio je novinaru The New Yorkera Reid Hoffman, suosnivač LinkedIna, koji na Novom Zelandu također ima imanje.

Hoffman procjenjuje da više od 50 posto osnivača kompanija u Silicijskoj dolini ima imanja na Novom Zelandu. Jedan od prvih je haker i vlasnik Megauploada Kim Dotcom. Lista bogatih biznismena koji kupuju imanja u toj zemlji je podugačka.

Losanđeleski finansijer Ric Kayne je usmjerio svoju energiju na gradnju najskupljeg golf kluba u zemlji, koji nosi naziv „Tara Iti“ i nalazi se u neposrednoj blizini Aucklanda. Svoje postojeće imanje je odlučio proširiti i tajkun Peter Cooper, koji gradi vile na iznajmljivanje sa pratećim luksuznim sadržajima.

– Jednostavan pristup okeanu, planinama, jezerima, plažama, rijekama i sjajnim malim gradovima i zajednicama su samo dio ponude – kaže Matt Lines, osnivač turističke agencije Seazons.

Samo u prvih devet mjeseci prošle godine su stranci na Novom Zelandu kupili oko 3.500 kvadratnih metara zemlje, što je četiri puta više nego 2010. godine, piše Business Insider.

Globalni biznis koji se izrodio iz ovog trenda, tzv. posebno državljanstvo za strane bogataše u zemljama poput Novog Zelanda, Malte ili Kariba, procjenjuje se na dvije milijarde dolara godišnje, a uz Amerikance prednjače ruski, kineski i indijski milioneri.

Antonio García Martínez, jedan od bivših menadžera u Facebooku, prošle godine je kupio veliko imanje na jednom otoku na Pacifiku, te kuću opremio generatorima, solarnim panelima i velikom količinom municije. Marvin Liao, jedan od bivših šefova u posrnulom Yahoou, priznao je da, osim velikih količina hrane i vode, u svom domu ima i puno hladnog oružja. Steve Wozniak, legendarni suosnivač Applea i dugogodišnji najbliži saradnik Stevea Jobsa, već duže ima australsko državljanstvo, te je vlasnik nekretnina u Sydneyju i Tasmaniji.

Silicijska dolina od prvoga dana ima problem s Trumpom. Nakon što je novi američki predsjednik potpisao zabranu ulaska imigrantima, većina najvećih tehnoloških kompanija pobunila se protiv te uredbe. Među njima su i šefovi Airbnba, Googlea, Facebooka, Netflixa, Applea i Tesle.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor