page contents

Bošnjački zvaničnici u RS: Ne veličati ratne zločince, prihvatiti sudske presude

Avatar novinar | Mart 19, 2019


Dešavanja u Srebrenici, Fazlagića Kuli, Višegradu, Prijedoru, Vlasenici i prijetnje u Bosanskom Novom, odraz su kontinuirane sistemske diskriminacije prema Bošnjacima koju provodi entitetska vlast, ali i širenja tendenciozne teze da su Bošnjaci neprijatelji entiteta i srpskog naroda – navedeno je u zajedničkoj izjavi izabranih i imenovanih bošnjačkih zvaničnika u Republici Srpskoj.

Očekuju od Tužilaštva da se napadi na Bošnjake u ovom entitetu tretiraju i kvalificiraju kao krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje, te da se svi dosadašnji slučajevi što hitnije riješe, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića.

-Tražimo od vlasti entiteta, medija, ali i građana da prihvate sudski dokazane i presuđene činjenice pred dva međunarodna suda – Međunarodnog suda pravde u Hagu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju o počinjenim zločinima, udruženom zločinačkom poduhvatu i zločina genocida u ‘zaštićenoj zoni’ UN Srebrenica nad Bošnjacima muslimanima. Očekujemo da vlasti, mediji i građani prestanu veličati ratne zločince i vrijeđati preživjele žrtve – naveli su u zajedničkoj izjavi.

Ukazali su i da su Bošnjaci konstitutivan narod na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

-Živimo u ovom entitetu opredijeljeni za mir i zajednički život s našim komšijama bosanskim Srbima i bosanskim Hrvatima i očekujemo isti odnos naših komšija i vlasti prema nama – saopšteno je nakon sastanka, kojem su prisustvovali Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, Edin Ramić, predsjednik Kluba Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini RS-a, Dževad Mahmutović, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS i Mihnet Okić, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

-Ukoliko vlast nastavi sa sistemskom diskriminacijom i RTRS sa tendencioznim izvještavanjem, strahujemo od nastavka incidenata, koji se ne mogu smatrati samo kao incidenti, već kao rezultat organizovanog i smišljenog djelovanja – stoji u zajedničkoj izjavi bošnjačkih zvaničnika.

Pozivaju Vladu entiteta RS u Bosni i Hercegovini da počne poštovati Ustav entiteta (posebno član 7. i član 97.), te da omogući izučavanje bosanskog jezika i zastupljenost konstitutivnih naroda u organima entiteta.

-Pozivamo javni servis RTRS i druge medije da prestanu sa širenjem teze da su Bošnjaci neprijatelji Srba i entiteta – naveli su u izjavi, nakon sastanka koji je održan u Kabinetu potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića u Banjaluci.

(Fena)



Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor