Bramerc podržava Tužilaštvo BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina

Avatar admin | Oktobar 31, 2018


Tadić je upoznala Bramerca s rezultatima rada Tužilaštva BiH te da je prema dosadašnjoj evidenciji u 409 predmeta optuženo 818 osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Taođe, razgovarano je o izmjeni Državne strategije za rad na predmetima ratih zočina te o unapređenju regionalne saradnje u cilju procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Jedna od tema odnosila se i na pronalazak nestalih osoba,  jer se u Bosni i Hercegovini još uvijek traga za oko 7.000 nestalih osoba te o saradnji udruženja žrtava i udruženja porodica nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je istaknut nastavak i jačanje dalje saradnje u zajedničkim aktivnostima kroz angažovanje oficira za vezu, pristupom bazi podataka s dokaznim materijalom Tužilaštva MKSJ-a, kako bi se Tužilaštvu BiH omogućilo da ostvari ciljeve utvrđene u Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

V.d. glavnog tužioca je ponovila da kontinuirana podrška Tužilaštva Mehanizma ostaje neophodna, posebno za već identifikovane složenije predmete koji su u radu.

Bramerc je iskazao podršku Tužilaštvu BiH u radu i naporima u procesuiranju predmeta ratnih zločina, saopšeno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Fena.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor


Gazi Husrev-beže ili: Bukagije

Gazi Husrev-beže ili: Bukagije