page contents

Brnabić osudila ulazak demonstranata u zgradu RTS-a

Avatar novinar | Mart 17, 2019


Premijerka Srbije Ana Brnabić oštro je osudila sinoćnji ulazak demonstranata i pojedinih čelnika opozicije u zgradu Radio televizije Srbije (RTS) i njihovog pokušaja da u programu javnog RTV servisa saopšte zahtjeve učesnika mimohoda “1 od 5 miliona” koji već tri mjeseca u Beogradu i u desecima gradova Srbije traže slobodu medija i ostavku šefa države.

“Najoštrije osuđujem nasilje Saveza za Srbiju i jednog dijela učesnika protesta ‘1 od 5 miliona’ koji su upali u zgradu Radio-televizije Srbije prijeteći novinarima i urednicima javnog servisa. Ovaj vandalski čin (Dragana) Đilasa, (Boška) Obradovića, (Vuka) Jeremića jasno pokazuje da od prvog dana planiraju da izazovu nerede i da na nasilan način smijene legitimno izabranu vlast”, rekla je Brnabić agenciji Tanjug.

Tokom 15. po redu protesta “1 od pet miliona” u Beogradu grupa demonstranata predvođena vođom Pokreta “Dveri” Boškom Obradovićem i jednim od osnivača Saveza za Srbiju Draganom Đilasom ušla je u subotu naveče u zgradu RTS-a, zahtijevajući da “vrate RTS narodu” i da se direktno uključe u program.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da je “uspostavljen red u zgradi RTS-a” te najavio da će idućih dana biti poznate informacije o prekršajima i krivičnim dijelima učesnika sinoćnjih događaja.

Predstavnici opozicije pozvali su građane da se danas okupe ispred ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, čije je obraćanje javnosti najavljeno u podne.

Prvi protestni mimohod održan je u studenom i nazvan “Stop krvavim košuljama” zbog napada na jednog od osnivača opozicionog Saveza za Srbiju, predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića.

Od 8. decembra protesti se organiziraju svake subote u Beogradu, a u međuvremenu su se proširili diljem Srbije. Učesnici i organizatori kažu da je ime protestima “1 od 5 miliona”, nehotice, dao lično predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon poruke poslije prvog protestnog mimohoda da “na ulice može izaći i pet miliona ljudi, ali neće dobiti ništa osim – izbora”.

Osim primarnog zahtjeva da predsjednik Vučić i SNS odu s vlasti, traže se preduvjeti za poštene demokratske izbore – počevši od slobode medija, prenosi Hina.

(Fena)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor