page contents

Čamlidža – najveća novoizgrađena džamija u Turskoj (FOTO)

Avatar novinar | Mart 13, 2019


Čamlidža je najveća novoizgrađena džamija u modernoj Turskoj, koja je nedavno otvorena.

Smještena je na brdu na azijskoj obali Bosfora, odakle se pogled širi na gotovo cijeli Istanbul.

Džamija je izgrađena u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu.

Impozantni kompleks, pored džamije, sadrži i muzej, umjetničku galeriju, knjižaru, konferencijsku dvoranu, umjetnički atelje i veliki parking.

„Uporedo s džamijom, izgrađeni su i propratni objekti, kao i uređenje pejzaža i rekreacijskog parka na površini od 80-90 dunuma (dunum je 1.000 metara kvadratnih). Izgrađen je i tunel koji će olakšati pristup vozilima“, izjavio je čelnik Udruženja za izgradnju i očuvanje džamija i kulture u Istanbulu Ergin Kulunk.

Dimenzije džamije pune su simbolike. Džamija ima šest munara, koje predstavljaju imanske šarte, odnosno šest stubova islama. Četiri (sa tri šerefa) su visoke po 107,1 metar, a dvije (sa dva šerefa) su visoke po 90 metara.

Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije nastanjene u Istanbulu, dok druga kupola visoka 34 metra simbolizira registracijsku oznaku tog grada. U unutrašnjosti kupole napisano je 16 Allahovih imena, a na površini od 220 metara biće ispisana sura el-Fatiha.

Džamija može da primi više od 60.000 vjernika (oko 25.000 u unutrašnjosti, 12.500 u dvorištu i su spoljnom dvorištu oko 22.500). U džamiji je moguće i istovremeno klanjati osam dženaza-namaza.

(Dijalogin/Agencije)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor