page contents

Čavušoglu: S-400 je završena stvar, nije riječ o bilo kakvom odgađanju ili otkazivanju

Avatar novinar | Maj 16, 2019


Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je kako je stvar kupovine ruskog sistema S-400 završen sporazum, te kako uopšte nije riječ o bilo kakvom odgađanju.

Čavušoglu je u Ankari primio šefa Komisije za evropske poslove rumunjskog Zastupničkog doma Angela Tilvara, a nakon toga sastanka odgovarao je na pitanje novinara.

Govoreći o kupovini odbrambenog sistema S-400, koji njegova zemlja nabavlja od Rusije, Čavušoglu je kazao kako je Turska predložila formiranje zajedničke radne grupe nakon tvrdnji Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da S-400 predstavlja opasnost po F-35 i NATO-ove sisteme.

“Tada smo poručili da je potrebno da unutar ove komisije bude i NATO”, rekao je Čavušoglu, a kada je riječ o samoj kupovini sistema S-400, dodao je: “Mi smo trenutno u fazi gdje se uopšte ne govori o bilo kakom odgađanju ili otkazivanju kupovine.”

Kada je riječ o tvrdnjama koje iznosi američka strana, šef turske diplomatije navodi kako je neophodno da o tome svoj stav iznesu stručnjaci.

“Mi na tom planu vjerujemo u sebe. Zbog toga smo uputili jedan takav konstruktivan prijedlog. Ako SAD isto tako vjeruje u sebe, onda bi trebao prihvatiti naš prijedlog”, kazao je Čavušoglu.

On je dodao kako se nastavljaju razgovori s SAD-om, no još uvijek nije postignuto ništa konkretno.

“Zašto da govorimo o odgađanju. Uopšte nije riječ o bilo kakvom odgađanju, stvar je tome da je to završen sporazum. Mislim da sada uopšte nije vrijeme da se priča o bilo kakvom odgađanju. Ova komisija treba zasjedati, raditi i napraviti izvještaj. Nakon toga ćemo govoriti o procjenama”, rekao je Čavušoglu.

Turska je od 2011. godine intenzivirala jačanje vazdušnih odbrambenih kapaciteta zbog sigurnosnih prijetnji u regiji.

Nakon propalih pregovora o kupovini američkog protivvazdušnog sistema Patriot, Turska je 2017. godine odlučila da od Rusije kupi sofisticirani odbrambeni sistem S-400. Takav potez Ankare je izazvao negodovanje Vašingtona.

Niz američkih vojnih zvaničnika i analitičara traže da SAD ne isporuči Turskoj avione F-35 ako Turska dobije ruske sisteme S-400. Tvrde da bi tako Rusija indirektno mogla dobiti ključne parametre o američkim bombarderima.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je kazao kako kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 za Tursku ne predstavlja pitanje izbora, već prijeke potrebe.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor