Čedomir Jovanović o genocidu u Srebrenici i izjavi Brnabić

Avatar dijalogin | Decembar 2, 2018


Čedomir Jovanović, predsjednik opozicione Liberalno demokratske partije, rekao je za RSE da je Srebrenica u izveštaju evroparlamenta logična posljedica intervjua predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić.
Preporuka Evropskog parlamenta Srbiji je da ne ignoriše međunarodne presude, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Igor Šoltes, poslanik te institucije.

Njegov amandman o Srebrenici uvršten je u novu rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji izglasanoj u četvrtak.

“Želim da pojasnim i istaknem da ‘temeljni korak’ ne znači preduslov ili obavezu. ‘Temeljni korak’ znači da se moraju uložiti napori da bi se uspostavilo uzajamno razumjevanje o prošlim događajima koji su dio evropske historije. Takođe, spoljne akcije Evropske unije zasnovane su i određene na poštovanju međunarodnog prava, te stoga presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kriminalnog tribunala za bivšu Jugoslaviju moraju se uzeti u obzir i ne smiju se ignorisati”, saopštio je Igor Šoltes u pisanoj izjavi Radiju Slobodna Evropa.

Prethodno je Evropski parlament usvojio amandman, koji je predložio Šoltes, u kom se između ostalog navodi:

“Parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika i naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici temeljni korak na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji.”

Čedomir Jovanović, predsjednik opozicione Liberalno demokratske partije, rekao je za RSE da je Srebrenica u izveštaju evroparlamenta logična posljedica intervjua predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

“Za mene je neprihvatljiva uopšte ideja da bilo ko od nas političara, bez obzira da li je na vlasti ili u opoziciji, arbitrira da li je bio genocid u Srebrenici ili nije. Jeste. Tačka. Ništa se neće promjeniti našim negiranjem svega toga osim što ćemo još jednom dati novu argumentaciju svijetu da nije problem Srba bio u Mloševiću, Karadžiću i Mladiću, već da je on mnogo dublji”, rekao je Jovanović.

 

izvorKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor