page contents

Članovi GFA „Bugojno“ su najbolji promotori i čuvari folkorne tradicije

Avatar novinar | Januar 6, 2019


Članovi Gradskog folklornog ansamla „Bugojno“ uspješno su okončali prošlu godinu, u kojoj su zabilježili niz nastupa u svom i drugim bh gradovima, te inostranstvu.

Uz organizaciju Internacionalnog festivala folklora za Dan opštine i Smotre folkora „Ajvatovica“, imali smo šest nastupa u Bosni i Hercegovini, od kojih je posljednji bio u Sarajevu, gdje smo gostovali na poziv KUD-a „Saobraćajac“ – kazao je Feni umjetnički rukovodilac i koreograf tog ansambla Enes Šehić.

Posebno ističe gostovanje na otoku Hvaru u Hrvatskoj, gdje su bugojanski folkloristi i pjevači ostavili lijepe utiske.

-Naši folkloristi su odigrali četiri koreografije, a posjetioci su bili oduševljeni. Uspostavili smo nove, prijateljske veze s ostalim učesnicima festivala, koji ćemo pamtiti – naglasio je.

Takođe, obavljen je upis novih članova, a interes djece bio je neočekivan, s obzirom da se prijavilo 86 djevojčica i dječaka.

  • Na repertoaru imamo 17 koreografija, a djelujemo kroz pet grupa i pripremni ansambl. Svi se trude, rade, i redovno održavaju probe. Mislim da smo dostigli nivo koji smo imali u vrijeme kada je GFA „Bugojno“  bio jedan od najkvalitetnijih u bivšoj državi – naglasio je Šehić.

Smatra kako je upravo folklor najbolji promotor bh. tradicije, a oni koje okuplja vrijedni čuvari kulturnog naslijeđa, koje je od neprocjenjive važnosti za sve naredne generacije.

Ističe da će bugojanski folklorni ansambl nastaviti misiju započetu prije više od sedam decenija, u kojima je postigao zapažene rezultate na domaćim i inostranim smotrama i festivalima.

-Radit ćemo i dalje na promoviranju Bugojna, Srednjobosanskog kantona i cijele države. Folklor povezuje ljude i stvara šanse za uspostavu novih veza, kako među folklornim društvima, tako umjetnicima, privrednicima … – zaključio je Enes Šehić.

(Fena)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor