page contents

Da Iran želi blokirati izvoz nafte iz Perzijskog zaljeva, to bi učinio javno

Avatar novinar | Juni 18, 2019


Iranski vojni šef rekao je da ako Islamska Republika odluči da zaustavi protok nafte iz Perzijskog zaljeva, to će učiniti sasvim javno.

General Mohammad Baqeri rekao je to u Teheranu u reakciji na optužbe Sjedinjenih Država i njenih saveznika protiv Teherana u vezi s napadima na dva tankera u Omanskom zaljevu, kao i prethodnim napadima na brodove u luci Fujairah u Emiratima.

Baqeri je kazao kako SAD koristi incidente kako bi inkriminirala Iran, i dodao:

„Oni moraju biti svjesni činjenice da ako Islamska Republika Iran odluči spriječiti izvoz nafte iz Perzijskog zaljeva, ta odluka će biti realizovana u punom obliku i objavljena u javnosti.“

Iranski general je rekao kako Iran neće posegnuti na prikrivenim i licemjernim postupcima, poput SAD-a, koji su učinili svijet nesigurnim.

U četvrtak ujutro, dva tankera pogođena su eksplozijama u blizini Hormuza. Jedan je bio u vlasništvu Japana, a drugi Norveške.

Nedugo nakon incidenta, američki sekretar Pompeo okrivio je Iran bez pružanja ikakvih dokaza.

Velika Britanija je također, slijedeći američku retoriku, okrivila Teheran.

No, dan kasnije, glasnovogornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, Abbas Mousavi, rekao je da SAD mora prestati s igrama krivnje kroz sumnjive napade na tankere na Bliskom Istoku, rekavši da je američko ponašanje zabrinjavajuće.

Japanski zvaničnici odbacili su američke tvrdnje u vezi s iranskom ulogom u napadu na tankere, rekavši da su neosnovane.

(SaharBalkan)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor