page contents

Demonstranti u Paragvaju zapalili Kongres (VIDEO)

Avatar admin | April 1, 2017


Demonstranti u Paragvaju su kasno sinoć zapalili zgradu Kongresa tokom nasilnih protesta zbog zakona koji bi predsjedniku te države omogućio da se ponovo kandiduje, javlja BBC.

Građani, nezadovoljni pokušajem predsjednika Horasija Kartesa da izbjegne Ustav i ponovo se kanadiduje, uletili su u zgradu parlamenta u Asunsionu kroz prozore, polomili i zapalili nameštaj.

Ustav iz 1992. godine, koji je stupio na snagu nakon 35 godina dikatature, striktno ograničava predsjednika na jedan mandat od pet godina.

Novinska agencija AFP je javila da su demonstranti uništili kancelarije onih koji su glasali za izmjene.

Policija je koristila konjicu, vodene topove, suzavce i gumene metke u pokušaju da razbije demonstracije. Lokalni mediji javljaju da je povrijeđeno na desetine ljudi, uključujući demonstrante, političare i policajce.

Novinar Santi Karneri rekao je za BBC da su ove demonstracije bile nešto najnasilnije što je vidio od kako je 1992. godine Paragvaj postao demokratska zemlja i da je zgrada Kongresa gorila više od dva sata.

Predsjednik Kartes je apelovao na smirivanje strasti, i rekao da se “demokratija ne osvaja ili brani nasiljem i da će vlada nastaviti da ulaže napore da se očuva red u Republici”, prenosi Beta.

Do protesta je došlo nakon sastanka 25 senatora, što je neznatna većina u gornjem domu Kongresa, koji su odobrili izmjenu Ustava kojom se Kartesu omogućava da se ponovo kandiduje.

Predložena izmjena mora da bude odobrena i u donjem domu parlamentu, u kome partija predsjednika Kartesa ima većinu.

Opozicija smatra da je ova izmjena nelegalna i da će oslabiti demokratske institucije.

“Izveden je puč. Oduprijet ćemo se i pozivamo ljude da se odupiru sa nama”, rekao je opozicioni senator Dezire Masi.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor