page contents

Di Majo: Godinama Evropskoj uniji dajemo a ne dobijamo ili dobijamo manje nego što treba

Avatar novinar | Juni 6, 2019


Brisel pokreće pravnu proceduru protiv Italije zbog njenog ogromnog duga 


 

Potpredsjednik italijanske vlade i lider Pokreta pet zvjezdica Luiđi Di Majo osudio je prijedlog o pokretanju procedure Evropske unije (EU) protiv Italije zbog njenog ogromnog duga koji je daleko iznad propisanih evropskih ograničenja. 

“Već godinama, dajemo a ne dobijamo ili dobijamo manje nego što treba. Godinama nas potpuno ignorišu o migrantskom pitanju, na primjer. Cijeli teret je na nama, i kao da to nije dovoljno, još nam se dijele lekcije. To ne može tako, suviše je lako”, naveo je Di Majo na Fejsbuku.

-Ići ćemo u Evropu i razgovaraćemo odgovorno kako bismo gradili a ne uništavali. Međutim, teško je vidjeti da se svaki dan nalazi izgovor da se govori loše o Italiji i njenoj vladi”, dodao je on.

Evropska komisija predložila je da se otvori pravna procedura protiv Italije zbog njenog ogromnog duga.

“Umjesto da se smanji italijanski javni dug, koji predstavlja veliki teret za privredu, on se još više uvećao i prešao sa 131 odsto na 132 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2018. godini”, rekao je evropski komesar za ekonomske poslove Pjer Moskovisi.

Pravna procedura zbog prevelikog deficita se zvanično otvara tek poslije kompleksnog procesa i potrebno je odobrenje drugih zemalja članica. Ukoliko se uvedu mjere, Italija bi mogla da bude novčano kažnjena.

Italijanska vlada već se krajem 2018. sukobila sa Briselom koji je odbacio italijanski nacrt budžeta smatrajući da nije u skladu sa evropskim propisima. Dvije strane su na kraju ublažile stavove i postigle kompromis.

(Fakti)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor