Dvadeset i deveta emisija Dijalogin s temom “Utjecaj kladionice na kriminalne radnje”

Avatar admin | Novembar 12, 2017


Veza krivičnih dijela i kriminalnih radnji je usko povezana, a ta se ovisnost razvija unutar porodice kao ćelije društva, gdje djeca uzimaju taj model ponašanja i negdje prema istraživanjima UNDP-a, veliki broj odraslih se kladi da bi stekli imovinsku korist od toga. Djeca nisu svjesna posljedica ulaska u kladionica. Jedini način na koji se može podići svijest mladih jeste preventivnim djelovanjem.

Veliki broj djece zbog kladionica napušta škola. Po zakonu, djeca ispod 18 godina ne bi smjela da se klade, ali se često dešava da upravo ta maloljetna djeca imaju pristup kladionicama i kockarskim listićima. Prema istraživanjima koje su rađena u Mostaru broj kladionica je veći od dozvoljenog.

Djeci je danas dostupno i online klađenje, a dosta roditelja ne može imati uvida u te stvari. Djeca se upuštaju u prevare, ilegalne poslove, kriminalne radnje krađe kako bi sebi priskrbili novac za klađenje. Klađenje je prema posljednjim analizama dovedeno u vezu i sa prosijačenjem, gdje je utvrđeno da veliki broj maloljetne djece prosi za svoje roditelje kako bi ti isti roditelji mogli da se klade, jer stizanje brzog novca je za njih jedini izlaz iz njihove teške situacije. Čak 20% kockara pomišlja i na samoubistvo.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor