page contents

Eksperti UN: Belgija da se izvini za zločine u Kongu

Avatar novinar | Februar 11, 2019


Rasna diskriminacija protiv Afrikanaca „endemična je“ u belgijskim institucijama i Belgija treba da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije Konga i izvrši reparacije, saopštili su danas eksperti UN.

„Osnovni uzroci današnjih kršenja ljudskih prava leže u nedostatku priznavanja pravog obima nasilja i nepravde kolonizacije“, kaže radna grupe stručnjaka UN za osobe afričkog porijekla u prelaznom izvještaju o Belgiji , prenosi AP.

Stav Radne grupe UN-a je da je rasizam u Belgiji i dalje prisutan.

„(Mi) smo zabrinuti zbog situacije sa ljudskim pravima ljudi afričkog porijekla u Belgiji koji i dalje doživljavaju rasizam i rasnu diskriminaciju“, navodi se u saopštenju.

Postoje jasni dokazi da je rasna diskriminacija endemska u institucijama u Belgiji.“, navode eksperti UN u izveštaju.

Oni su mišljenja i da bi Belgija trebalo da razmotri reparacije stanovnicima Konga „kao sredstvo pomirenja“ s ciljem zatvaranja mračnog poglavlja u historiji.

Dodaje se da belgijska vlada treba „da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije“.

Radna grupa koja će u septembru predstaviti svoje konačne zaključke, pohvalila je belgijsku vladu zbog njene spremnosti da se bori protiv rasizma, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta belgijskog premijera saopštili su da će vlada pažljivo pročitati i procijeniti izvještaj prije nego što da da bilo kakav komentar, prenosi agencija.

Vladavina Belgije u Kongu dugo je kritikovana kao jedan od najgorih primjera kolonijalne zloupotrebe i za rezultat je imala značajno smanjenje populacije, usljed masivnog nasilja, gladi i širenja zaraza, prenosi Tanjug.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor