page contents

Erdogan: Ne kažem da ćemo kupiti S-400, kažem da je već kupljen

Avatar novinar | Juni 12, 2019


Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da će ruski protivvazdušni sistemi S-400 biti isporučeni Turskoj u julu.

Turski lider rekao je da je Ankara već kupila oružje od Moskve.

„Ne kažem da će Turska nabaviti S-400. Kažem da ih je Turska već kupila, to je završen posao. Oni će biti isporučeni sljedećeg mjeseca“, istakao je turski lider.

Erdoganova izjava uslijedila je nakon ranije izjave američkog ministra odbrane Patrika Šanahana da je Ankara obaviještena o potencijalnoj zabrani dobijanja borbenih aviona F-35.

Početkom mjeseca, v. d. američkog ministra odbrane Patrik Šanahan formalno je obavijestio Tursku da joj neće biti dozvoljeno da dobije američke lovce F-35 koje je već kupila, ukoliko nastavi sa nabavkom sistema S-400.

Turska je prva članica NATO-a koja je kupila sistem S-400. Turska vojska će koristiti dvije S-400 baterije, koje bi trebalo da se sastoje od osam lansera sa 112 raketa i jednom komandnom jedinicom sa dva radarska i dva pomoćna vozila. Kako je najavljeno, sistemima će upravljati tursko osoblje, a ugovor o kupovini sistema S-400 vrijedan je oko 2,5 milijardi dolara.

Ranije je objavljeno da će prvi sistemi u Tursku ući u julu. Dobijanje ovog protivraketnog sistema činiće Tursku četvrtom zemljom nakon Rusije, Bjelorusije i Kine koje imaju ovo oružje.

(Sputnik)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor