page contents

Evans: Bin Salman i Bin Zajed podržavaju Izrael više od pojedinih Jevreja

Avatar novinar | Juni 17, 2019


Majkl Evans, osnivač Centra za cionističku baštinu, izjavio je da prijestolonasljednici Saudijske Arabije Mohamed bin Salman i Abu Dabija Mohamed bin Zajed više podržavaju Izrael od nekih Jevreja.

Evans je prije početka godišnje konferencije The Jerusalem Posta u Njujorku dodao da se sastao s dvojicom briljantnih muškaraca, kako ih je opisao, a nakon konferencije je, u izjavi za Al Jazeeru, pohvalio i egipatskog predsjednika Abdel Fataha al-Sisija.

Osnivač Centra za cionističku baštinu je kazao kako je pokrenuo pitanje atentata na Džamala Kašogija prilikom susreta sa saudijskim prijestolonasljednikom koji nije ni priznao, a ni opovrgnuo ubistvo saudijskog kolumniste. Evans kaže da mu je Bin Salman rekao da greške čini čak i princ.

Izraelski ministar vanjskih poslova Jisrael Kac je izjavio da Sjedinjene Američke Države, uz potpunu podršku Tel Aviva, predvode proces regionalne saradnje koja obuhvata razvijanje odnosa s pragmatičnim arapskim državama.

Popravljanje imidža Izraela

Izraelski kanal 13 u februaru je emitirao novu epizodu programa Istrage pod nazivom Tajne Zaljeva posvećenu odnosima s Rijadom, u kojoj je otkriveno da je Bin Salman, nakon dobivanja titule prijestolonasljednika, radio na jačanju i oživljavanju tih odnosa.

Kanal 13 navodi da su odnosi Saudijske Arabije i Izraela zapeli u ćorsokak iz kojeg su izašli nakon smrti kralja Abdullaha bin Abdulaziza kada je vlast preuzeo Salman i nakon rasta moći saudijskog prijestolonasljednika (Bin Salmana).

Ranije su izraelski list Maariv i američki The Wall Street Journal izvijestili da je Bin Salman povjerio svom bivšem savjetniku Saudu al-Kahtanu poseban zadatak – da radi na popravljanju imidža Izraela u saudijskoj javnosti.

Al-Kahtan, koji je obavljao funkciju savjetnika Kraljevskog divana u svojstvu ministra, izdao je smjernice saudijskim medijima da rade na promjeni imidža Izraela u kraljevini, koji je ranije opisivan kao “cionistički neprijatelj”.

(Al Jazeera)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor