page contents

Evropa se mora oduprijeti američkom ekonomskom terorizmu protiv Irana

Avatar novinar | Juni 11, 2019


Na sastanku s njemačkim ministrom vanjskih poslova, iranski predsjednik poručio da se EU treba držati obaveza preuzetih potpisivanjem nuklearnog sporazuma s Teheranom.


 

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da se evropske zemlje moraju oduprijeti ekonomskom terorizmu Sjedinjenih Država protiv iranske nacije i držati se svojih obaveza preuzetih potpisivanjem nuklearnog sporazuma između Teherana i šest svjetskih sila 2015.god.

Rohani je to rekao tokom sastanka s njemačkim ministrom vanjskih poslova Hajkom Masom, koji se prethodno sastao i sa svojim iranskim kolegom Mohamad Džavadom Zarifom.

On je podsjetio Masa da je nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz sporazuma i Iran mogao učiniti isto na osnovu člana 36, ali je odlučio da ostane strpljiv i da priliku i drugim potpisnicama sporazuma.

Glavni razlog Masove posjete Teheranu je pokušaj da se spasi nuklearni sporazum s Iranom, nakon Trampovog povlačenja u maju prošle godine.

Rohani je tokom sastanka rekao da se regionalna stabilnost nikada ne može ostvariti pritiskom i sankcijama protiv Irana.

Njemački ministar je izrazio zabrinutost zbog povećanja tenzija u regionu rekavši da evropske zemlje, uključujući Njemačku, žele smanjenje tenzija i da će raditi na tome.

Mas je kritikovao SAD zbog povlačenja iz sporazuma i rekao da se Njemačka ne slaže s velikim dijelom američke politike prema Iranu.

„Ko je upoznat s iranskom istorijom zna da strategija maksimalnog pritiska na iransku naciju neće polučiti rezultate, i zato će Evropska unija učiniti sve da se očuva nuklearni sporazum“ – rekao je on, prenosi BalkanSahar.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor