Evropska komisija vratila Italiji prijedlog budžeta za 2019. na – doradu

Avatar admin | Oktobar 24, 2018


Evropska komisija je odbacila prijedlog državnog budžeta Italija za 2019. godinu, što je prva takva odluka do sada.

Obrazloženje je da planirani rashodi tog budžeta krše obećanje o smanjenju javnog duga i da nisu u skladu sa EU-propisima.

“Komisija je prvi put primorana da traži reviziju prijedloga budžeta članice evrozone, ali ne vidimo alternativu”, rekao je njen potpredsjednik Valdis Dombrovskis.

Evropska komisija traži da Vlada Italije u roku od tri nedjelje podnese novi prijedlog državnog budžeta, što će dodatno zategnuti spor Rima i Brisela.

Vlada Italije tvrdi da joj je veliko povećanje potrošnje potrebno da bi pokrenula privredu, ali u EU mnogi smatraju da bi finansijska stabilnost Evorpske unije bila ugrožena ako Italija ne uspije da zauzda dug.

Bitka oko italijanskog budžeta je trajala nedjeljama, a evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi je tokom vikenda rekao da želi da izbjegne veći sukob.

A trajaće, po svemu sudeći, još nedjeljama.

Šef italijanske diplomatije Enco Milanezi poručio je Briselu:

“Evropska komisija nadzire primjenu i poštovanje evropskih pravila. Međutim, ta pravila posljednju riječ povodom državnih budžeta daju nacionalnim parlamentima. Italija nema namjeru da išta mijenja u utvrđenom budžetu za narednu godinu”.

Privreda Italije je po veličini treća u evrozoni.

(Fakti)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor


Gazi Husrev-beže ili: Bukagije

Gazi Husrev-beže ili: Bukagije