page contents

Firdusijeva Šahnama

Avatar dijalogin | Februar 1, 2019


Iranska nacija je u svojoj višemilenijskoj blistavoj historiji odgojila veliki broj velikana kojima predstavljaju ponos Iranaca u svijetu, a jedan od takvih velikana je, zasigurno, i Hakim Abou-l Qasim Ferdousi, u Bosni i Hercegovini poznat kao Firdusi.

Analiza uticaja mnogobrojnih ličnosti na vrijeme u kojem su živjeli i generacije koje su svijetom hodile posle njih pokazati će nam da Firdusi spada u red najuticajnijih iranskih mislilaca u raznim vremenskim razdobljima i stoljećima.


Iako je od vremena skladanja velikog Firdusijevog epa i ujedno jednog od najvećih svjetskih epova, Šahname, proteklo već preko hiljadu godina, predivne priče sadržane u ovom djelu i danas privlače pažnju svih društvenih grupa; intelektualaca i mislilaca, ali i radnika i zemljoradnika.

Kao da je Rustem, glavni junak Šahname, prošao svim ulicama i sokacima Irana, da je na svakom mjestu ostavio po jednu uspomenu i da je nastavio hoditi prema nekom drugom prostoru. Još uvijek se na zidovima starih čajdžinica nalaze oslikane priče iz Šahname.


Od vremena nastanka Šahname su protekla su stoljeća, ali zanosne priče ovog Firdusijevog remek-djela i dalje griju mnogobrojne domove seljaka i zemljoradnika diljem Irana gdje još uvijek vlada običaj pjevanja i prevođenja Šahname na lokalne jezike, dijalekte i nariječja. Sjećanje na Rustema i njima budi ponos, a u njihovim srcima nadu, dok ih slušanje žalosnih priča o Sijavošu i Sohrabu odvodi u stanja tugovanja.


Šahnama je knjiga o etimologiji Irana. Šahnama je višemilenijska historija i životna priča o Iranu i Irancima; Počev od stvaranja čovjeka, pojave i kompletiranja ljudske civilizacije i neprestane borbe protiv svih oličenja i manifestacija zla, pa do početka historije, formiranja iranske vlasti i pada poslednje drevne iranske imperije. 


Šahnama je prevedena na mnoge evropske jezike. Iako prijevodi nisu mogli ponijeti svi grandioznost Firdusijevog poetskog izražaja i temeljitost njegovih misli utkanih u Šahnamu, te iako sadržaj Šahname predstavlja ogledalo kulture naroda koja se temeljito razlikuje od civilizacije, adeta i običaja drugih naroda, ipak su veličina Šahname i Firdusijeva snaga misli i intelektualnog promišljanja ostvarili dubok uticaj na druge narode. Evropski etnolozi i maniristi su shvatili temeljne poruke i misli Hakima Firdusija koje su proglasili neprolaznim naslijeđem ljudske kulture. Ovo djelo su svrstali u red najvećih remek-djela svjetske književnosti.


IRIBKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor