page contents

Fondacija za kinematografiju: Jasmili Žbanić za film “Srebrenica” 454.400 KM

Avatar admin | Decembar 5, 2016


Fondacija za kinematografiju BiH objavila je odluku o izboru korisnika sredstava za pozicije sufinansiranja filmskih projekata za 2016. godinu.

Konkurs je proveden u skladu sa Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Transfera za kinematografiju” utvrđenog budžetom Federacije BiH za 2016. godinu Federalnog ministarstvu kulture i sporta za sljedeće pozicije: sufinansiranje novih i ugovorenih filmskih projekata- proizvodnja dugometražnih filmova, sufinansiranje filmskih projekata – proizvodnja kratkometražnih filmova (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni), sufinansiranje filmskih projekata, sufinansiranje manjinskih bh. koprodukcija.

Stručni žiri odabran po Javnom pozivu Fondacije za kinematografiju, radio je u sastavu: Nermina Mujagić (predsjednik žirija), Lejla Hodžić, Nebojša Bosnić, Josip Blažević i Boris Lalić. Najveći iznos, 454.400 KM dobila je rediteljica Jasmila Žbanić i njena producentska kuća Deblokada za film „Srebrenica“ koji će snimati prema knjizi “Pod zastavom UN-a”. Knjiga razotkriva najmračnije tajne genocida, monstruznog zločna u kojem su ljudi, porodice, očevi, snovi, djeca… stradali samo zbog imena i prezimena. Ipak, priča je dramatizovana i ima nekoliko segmenata koji su drugačiji od onoga što se Hasanu desilo. Priča prati jednu sudbinu i govori o samo jednom segmentu tragedije.

Ostvarenje „9034“ reditelja Danisa Tanovića dobilo je 200.000, „The Wild Pear Tree“ (Drvo divlje kruške) turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana 80.000, dok je srbijanski reditelj Srdan Golubović za film „Otac“ dobio 40.000 KM.

Ovdje možete vidjeti kako su sredstva raspoređena.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor