page contents

Grabar-Kitarović osudila izjavu Tajanija u kojoj je slavio italijansku Istru i Dalmaciju

Avatar novinar | Februar 11, 2019


Hrvatski državni vrh oštro je reagovao na izjavu predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj je slavio italijansku Istru i Dalmaciju, a predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da su revizionizam i iredentizam neprihvatljivi.

„Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja historije i posezanje za hrvatskom teritorijom. O tome ću izvijestiti italijanske i evropske institucije“, izjavila je Grabar-Kitarović, prenosi hrvatski N1.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije danas da je iznenađen Tajanijevom izjavom i najoštrije je osudio, naglasivši kako ona „ima naznake teritorijalnih pretenzija i revizionizma“, prenosi Index.

On je dodao da se toj izjavi najoštrije protive i Vlada i HDZ koji je dio političke grupacije Evropskih naroda, kao i Forca Italija, stranka bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija u kojoj je i Tajani.

„Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimjerena, te smo zatražili pojašnjenje“, rekao je Plenković.

On je dodao da nije očekivao takvu izjavu od Tajanija s kojim je, kako kaže, dosad imao vrlo kvalitetan odnos, u svim mogućim situacijama saradnje.

Iz Tajanijevog kabineta poručili su da je on govorio u historijskom kontekstu, a predstavnik njegovog kabineta rekao je da Tajanijeva izjava nije dobro interpretirana, kao i to da on ništa loše nije mislio.

(Tanjug)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor