Gradačac: Počeo 7. sajam organskih proizvođača “Eko-etno BiH” (VIDEO)

Avatar admin | Mart 30, 2017


U Gradačcu je danas počeo 7. gradačački sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“. I ovog puta organizator, Savez udruženja “Mreža žena-veliko srce u BiH” se potrudio da posjetitelji, tokom dva dana Sajma, na jednom mjestu vide sve bogatstvo i potencijale u oblasti organske i tradicionalne proizvodnje i prerade voća i povrća, ljekovitog i začinskog bilja, meda i pčelinjih proizvoda.

Sedmi Eko-etno sajam u Gradačcu okuplja oko pedeset izlagača iz Bosne i Hercegovine i regiona. Posjetici na štandovima mogu kupiti proizvode certificiranih organskih proizvođača i vidjeti tradicionalne rukotvorine i proizvode kućne radinosti. Organska proizvodnja je budućnost svih nas, kažu organizatori a cilj je prezentovati prirodnu i zdravu hranu.

– Organska proizvodnja je prevencija zdravlja i narod sve više prepoznaje kvalitet domaćeg proizvoda kojeg prati sva zakonska regulativa da bi taj proizvod mogao biti označen kao zdrav i da se može plasirati dalje – kazala je predsjednica Udruženja “Mreža žena Veliko srce u BiH“ Gradačac Almasa Huskić.

Eko etno sajam postao je tradicija Gradačca i doprinio da ovdje bude sajamski centar Tuzlanskog kantona. Tokom prethodnih godina ova manfestacija imala je podršku Općine. Tako će biti i narednih godina, rekao je načelnik Gradačca Edis Dervišagić.

– S jedne strane promovira ono što se, nažalost, u BiH veoma rijetko promovira a to je zdrava i organska hrana i nekako tom segmentu života svi mi vrlo malo posvećujemo pažnje – naveo je  Dervišagić.

Podrška Vlade Tuzlanskog kantona nije izostala. Eko etno sajam proglašen je kao manifestacija značajna za Kanton. Međutim, još se mora raditi na uspostavljanju izvoza organskih proizvoda  na evropsko tržište, smatra ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Mirsad Gluhić.

– Ova vrsta proizvoda poželjna je u Evropi. Isto tako ću istaknuti da na državnom nivou ima barijera u kojoj ovi ljudi ne mogu kontuinirano izvoziti u Evropu. Vlada TK, premijer i ja ali i sva ministarstva koja imaju dodira s ovom proizvodnjom učinit će sve što je u njihovoj mogućnosti. Ja ću predložiti premijeru da uputimo jedan zaključak prema Vijeću ministara BiH da se uđe u proceduru otklanjanja barijera za nesmetani izvoz ovih proizvoda u Evropu – poručio je Gluhić.

Posjetioci su  zadovoljni što na jednom mjestu mogu naći sve proizvode organske proizvodnje.

Tokom sajamske manifestacije bit će održano i predavanje o gljivarstvu u BiH. I ove godine Sajam se održava u gradskom parku, kako bi se što većem broju posjetilaca ponudili sadržaji i približila ideja samog Sajma. Eko etno sajam trajat će dva dana.

(Fena)

 Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor