page contents

Građani BiH za 10 mjeseci popili 66 miliona eura alkohola iz uvoza

Avatar novinar | Januar 12, 2019


Građani BiH su, za samo deset mjeseci prošle godine, popili alkoholnih pića iz uvoza ukupne vrijednosti 132 miliona maraka (66 miliona eura).

Iako je vrijednost uvezenih žestokih pića, vina i piva u blagom padu u odnosu na ranije godine, činjenica je da se, uprkos skromnom standardu mnogih građana, na pomenute robe troše ogromne pare.

Ilustracije radi, od januara do kraja oktobra lani, alkoholna pića su koštala taman toliko koliko je potrebno da se isplati tačno 150.000 prosječnih plata ili skoro 360.000 prosječnih penzija u BiH.

Takođe, nije teško izračunati da se na uvozna žestoka pića, vino i pivo svakoga dana u prosjeku potroši skoro 450.000 (225.000 evra), piše Srpskainfo.

Analiza Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuje da je ta zemlja za deset mjeseci 2018. godine uvezla vina u vrijednosti oko 23 miliona maraka, jakih alkoholnih pića preko četiri miliona i piva skoro 105 miliona (više od 50 miliona eura).

S druge strane, u BiH je tokom 2016. godine uvezeno alkoholnih pića u ukupnoj vrijednosti 80 miliona eura, a godinu kasnije 154 miliona maraka (oko 75 miliona eura).

Ništa čudno, da u državi ima preko 440.000 nezaposlenih, dok za platu ispod prosjeka rade skoro dvije trećine zaposlenih, a desetine hiljada radnika od prvog do prvog preživljavaju od minimalca.

Najviše se troši na pivo, koje se uglavnom uvozi iz Hrvatske i Srbije. Po količini i vrijednosti slijedi uvoz iz Slovenije, Crne Gore i Holandije, a pivo se takođe uvozi i iz Njemačke, Španije, Poljske, Bugarske, Češke, Velike Britanije, Austrije, Mađarske, Rumunije, Moldavije.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor