page contents

Guaido je uvjeren da je predsjednik Venecuele, iako ga je odbacio i MMF

Avatar novinar | April 15, 2019


Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda je potvrdila je da ne postoji većina koja bi “uličarskog predsjednika” Huana Guaida priznala za predsjednika Venecuele.

Nakon sastanka kojeg je MMF održao u subotu, Kristin Lagard je zaključila da među većinom njegovih članova ne postoji konsenzus o legitimnosti mandata predsjednika opozicije Venecuele, Huana Guaida, predsjednika Narodne skupštne koja je raspuštena zbog nepoštivanja suda.

“Možemo samo dopustiti da nas vode članovi i to nije pitanje o kojem odlučuje izvršni odbor. Mora postojati velika većina naših članova koji diplomatski priznaju vlasti koje smatraju legitimnima, a čim se to dogodi, mi ćemo djelovati”, izjavila je Lagard na pres konferenciji u Vašingtonu.

Njeni komentari dolaze istoga dana kada je američki ministar finansija Stiven Mnučin naveo da je kontaktirao visoke dužnosnike Međunarodnog monetarnog fonda kako bi s njima razgovarao o priznanju Guaida za predsjednika “zaduženog da predstavlja Venecuelu”.

MMF je, pod pritiskom Sjedinjenih Država, u četvrtak suspendovao pristup venecuelskoj vladi kreditu od 400 miliona dolara iz Specijalnih prava vučenja (SDR), pod izgovorom političke situacije koja opterećuje latinoameričku zemlju. Kredit je odbijen usprkos činjenici da Karasas redovno otplaćuje sve inostrane kredite, ili ih restrukturira u dogovor s vjerovnicima, kao što je slučaj s Rusijom. Dakle, nije bilo nikakvih pravnih prepreka za uskraćivanje pomoći.

Guaido je zaista uvjeren da je predsjednik i traži od Rusa da napuste Venecuelu.

Usprkos teškoj krizi koja potresa Venecuelu, vjerojatno je sudbina Huana Guaida još tužnija. U cijeloj ovoj farsi on je, kako se čini, sam sebe uvjerio da je zaista predsjednik zemlje.

Naime, Guaido je izjavio da ruski vojnici, koji su “neovlašteno u Venecueli”, obzirom da im on nije dao odobrenje da tamo budu,  uskoro moraju napustiti zemlju.

“U Venecueli je u toku nelegitimna vojna intervencija Rusa i Kubanaca, pod zaštitom predsjednika Nikolasa Madura”, izjavio je Guaido u intervjuu za argentinski list Clarin.

“Činjenica je da ruske trupe nemaju odobrenje da budu u Venecueli i one moraju otići”, govoreći o ruskom vojnom prisustvu je izjavio samoproglašeni “privremeni predsjednik zemlje”.

Karakas je naveo da su ruski vojni stručnjaci u zemlji kako bi odradili  misiju remonta aviona kupljenih od Moskve još u vrijeme Čaveza, što je dio tog kupoprodajnog ugovora.

Ipak, došlo je do obrata u retorici i Guaido sada odbacuje vojnu intervenciju u Venecueli, kojom je prijetio Vašington.

Konačno svjestan patriotskih osjećaja u narodu Venecuele, koji ne podržava dolazak američke vojske čak ni među dijelom koji se ne slaže s politikom Madura, Guaido je odjednom počeo tvrditi da SAD to nikada nisu namjeravale učiniti i da je Maduro “jedini” koji je govorio o toj opciji.

“Optimalno bi bilo postići stabilnost po najnižoj mogućoj cijeni. Mi nikada nismo stavili vojnu opciju na stol. Razgovarali smo o međunarodnoj saradnji”, izjavio je, čime je proturječio vlastitim izjavama od februara, kada je kazao kako je “spreman učiniti sve samo da svrgne Madura”.

U drugom dijelu intervjua, Guaido je rekao kako se očekuje dolazak humanitarne pomoći u Venecuelu, koja se sastoji od 20 tona medicinske opreme i proizvoda, što nije ni dio onoga što su već poslali Rusija i Kina.

Oporba Venecuele nije štedjela napore u diskreditiranju Madurovih pokušaja da ne eskalira situaciju u zemlji i da stabilizira ekonomiju, za koje je imala punu podršku Vašingtona koji nije prestao nametati sankcije različitim ekonomskim sektorima zemlje, samo kako bi se oslabila privreda Venecuele i nezadovoljstvo naroda usmjerilo prema palači Miraflores.

Venecuela od 23. januara proživljava velike turbulencije zbog samoproglašenja Guaida za privremenog predsjednika, za što je dobio podršku Sjedinjenih Država, iako je Nikolas Maduro zakonski izabran na izborima i započeo je svoj drugi mandat 10. januara.

Od tada u svijetu postoje različiti stavovi. Neke zapadne i latinoameričke zemlje predvođene Vašingtonom su priznale Guaida, dok su druge, kao što su Bolivija, Kuba, Meksiko, Rusija, Iran, Kina, Turska i Sirija potvrdile Madura za legitimnog vođu Venecuele. Moskva i Peking su na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda blokirati projekt deklaracije Vašingtona kojim bi se Guaido priznao za predsjednika.

Ujedinjeni narodi  su upozorili da su restriktivne mjere Amerike protiv Karakasa prije svega uticale na ekonomsku, političku i socijalnu situaciju naroda Venecuele.

(Logicno.com)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor