page contents

Hakeri udarili na njemačke političare, ukrali milione podataka

Avatar novinar | Januar 4, 2019


Nepoznati hakeri ukrali su milione podataka njemačkih političara, novinara i poznatih ličnosti, prenosi njemački dnevnik „Bild“ ističući da je ovo možda najveći hakerski napad u dosadašnjoj istoriji Njemačke.

Više hiljada podataka sa djelimično ličnim informacijama objavljeno je preko interneta, a za sada je nejasno ko je ukrao te podatke.

Jasno je jedino da je napad prekinut krajem oktobra, ali niko ne zna kada je započeo.

Hakerskim napadom pogođeni su političari gotovo svih političkih stranaka, izuzev desničarske „AfD“, čiji podaci za sada nisu objavljeni.

Među „žrtvama“ napada je i predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer, ali i poznati umjetnici i novinari, prije svega javnog servisa ARD i ZDF.

Samo u ARD-u je najmanje 33 novinara bilo pogođeno hakerskim napadom.

Savezna služba za zaštitu ustavnosti (BfV) od sinoć pokrenulo je istragu u ovom slučaju, i razmjenjuje s tim u vezi informacije sa stranim obavještajnim službama kako bi se ušlo u trag porijeklu hakerskog napada, prenosi Tanjug.

Što se stranaka tiče najteže pogođena je vladajuća koalicija CDU i CSU – od 405 političara tih stranaka objavljeni su lični podaci.

Kod SPD-a hakeri su objavili podatke 294 političara, kod Zelenih 105, Ljevice najmanje 82, i kod FDP-a 28.

Kod Zelenih posebno je bio pogođen šef stranke Robert Habek, pošto su hakeri objavili i značajne izvode digitalne komunikacije sa porodicom, ali se i prepiska bivšeg šefa SPD-a Zigmara Gabrijela mogla naći na mreži.

Prva istraga je pokazala da su hakeri najvjerovatnije „upali“ u računare preko programa za pisanje mejlova „Outlook“.

Nakon što su usjpeli da ukradu lozinke najmanje 30 političara, došli su do drugih preko mreža i naloga na socijalnim mrežama kao što su tviter i fejsbuk.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor