page contents

Han: Moguća razmjena teritorija bi mogla da bude posljednji djelić veće slagalice

Avatar novinar | April 15, 2019


Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da bi razmjena teritorija između Srbije i Kosova mogla da bude dio pravno obavezujućeg sporazuma, naglasivši da je jedini preduslov za EU da svaki sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona.

U razgovoru za The Washington Post, tokom nedavne posjete SAD, Han je izrazio nadu da će rješenje spora oko imena Makedonije poslužiti kao preteča za rješavanje drugih konflikata na Zapadnom Balkanu, uključujući i zastoj u dijalogu Srbije i Kosova.

Govoreći o mogućem prilagođavanju granice, Han je naglasio da bi pravno obavezujući sporazum dvije strane pokrio i oblasti šire od pitanja granice i da “jedan od ključnih elemenata budućeg sporazuma mora biti poštovanje manjinskih prava”.

“U ovom trenutku niko ne može da predvidi šta bi mogao da bude konačan ishod. Moguća razmjena teritorija bi, u svakom slučaju, mogla da bude, ako hoćete, posljednji djelić veće slagalice… Jedini preduslov koji smo postavili jeste da bilo kakav bilateralni sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona”, rekao je Han.

Po riječima evrokomesara, politički sporazum na uštrb drugih bio bi neprihvatljiv za EU.

Povodom ocjena da bi povlačenje SAD sa vodeće pozicije u politici prema Zapadnom Balkanu moglo da destabilizuje taj region, Han je, kako navodi The Washington Post, ponudio drugačiji pristup.

“To je neka vrsta laganog vraćanja u normalu”, rekao je dodajući da 75 odsto trgovinske razmjene region obavlja sa zemljama EU.

Po mišljenju Hana, u pitanju je na neki način samo reakcija na situaciju na terenu jer SAD nemaju gotovo nikakve poslovne interese u regionu.

“SAD su ranije bile u vođstvu zbog NATO intervencije… Situacija se promijenila… Ako pogledam u širem vremenskom okviru, u regionu ima napretka. Na primjer, ako bi na terenu bilo nekih sukoba između Srbije i Kosova, u prošlosti bi lako vodilo u nasilje, dok danas lideri uzimaju telefon i zovu jedan drugog”, rekao je Han za The Washington Post.

On je rekao da je tokom i neposredno poslije ratova 1990-ih, Vašington a ne Brisel bio lider politike prema regionu ali da je danas drugačije.

SAD veoma podržavaju EU u i oko regiona ali vjerujem da su srećni što smo mi preuzeli vođstvo, dodao je Han.

(Fakti)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor