page contents

Hiljade Španaca na protestu u Madridu tražilo ostavku premijera Sančesa

Avatar novinar | Februar 10, 2019


Desetine hiljade građana protestovalo je danas u Madridu protiv prijedloga španskog premijera Pedra Sančesa o pokretnju dijaloga radi ublažavanja političkih tenzija u Kataloniji.

Demonstranti su zahtijevali ostavku Sančesa.

Proteste su organizovale konzervativne opozicione stranke Narodna partija i Građani, a podržala ih je i krajnje desničarska partija Voks (Vox), smatrajući da Sančes mora da odstupi jer pregovara s katalonskim separatistima, prenosi AP.

Učesnici protesta koji su se okupili na centralnom gradskom trgu nosili su španske zastave, prenosi Rojters i navodi da je ovo najveći protest sa kojim se do sada Sančes suočava.

Kako se navodi, slogan protesta je „Za ujedinjenu Španiju, izbori sada“.

Lider Narodne partije Pablo Kasado izjavio je da je prošlo vrijeme Sančesove vlade, dok je jedna od učesnica protesta rekla da učestvuje jer je za jedinstvenu Španiju.

Manjinska Sančesova socijalistička vlada predložila je prošlog utorka razgovore s liderima Katalonije kako bi se riješila kriza u toj španskoj pokrajini, što je isprovociralo opozicione stranke koje su to ocijenile kao izdaju i zatražile prijevremene izbore.

Ipak, Sančesova vlada prekinula je u petak pregovore s katalonskim separatistima, jer oni, kako je saopštila potpredsjednica vlade Karmen Kalvo, ne odustaju od svog zahtjeva da se održi referendum o nezavisnosti Katalonije.

Sančes, koji je na mjesto premijera izabran u junu prošle godine, ima svega četvrtinu mjesta u parlamentu i u vladavini se oslanja na stranke Podemos, katalonske nacionalističke stranke i manje stranke.

Protesti se dešavaju svega dva dana prije početka suđenja bivšim liderima Katalonije koji se suočavaju sa kaznom do 25 godina zatvora zbog pobune i zagovaranja nezavisnosti Katalonije.

Posljednja istraživanja pokazala su da bi, da se izbori u Španiji sada održavaju, Narodna partija i Voks osvojile većinu mjesta u parlamentu, prenosi Tanjug.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor