Hoće li novi Pravilnik o ishrani u vrtićima i školama smanjiti gojaznost djece?

Avatar admin | Januar 30, 2017


Novi Pravilnik o ishrani u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo upućen je na odobrenje Ministarstvu obrazovanja.

U publikaciji “Pretilost djece osnovnih škola Kantona Sarajevo” sublimirani su svi rezultati istraživanja koja su sprovedena na oko 32.000 učenika. Cilj je da se ovom problemu počne pristupati ozbiljno i konačno krene preventivno djelovati na gojaznost kao jednog od ključnih faktora rizika za pojavu raznih oboljenja, izjavio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, te najavio da će naredno istraživanje biti usmjereno na djecu u srednjim školama.

Desetogodišnjak od 100 kilograma

– Problem gojaznosti s kineziloškog aspekta nastaje u momentu kada počinje sjedilački način života, odnosno smanjen broj tjelesne aktivnosti. Djeca se danas sve manje igraju na igralištima, a sve više sjede pred ekranima televizora, kompjutera ili na mobitelima – kaže Erol Kovačević, recenzent i profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, koji je učestvovao u izradi novog Pravilnika.

Iako je od ove školske godine uveden i treći čas tjelesnog odgoja, Kovačević tvrdi da je i to malo.

– Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 60 minuta fizičke aktivnosti u toku dana i ukoliko to ne uradimo bojim se da ćemo za 20 godina imati radno nesposobno stanovništvo – zaključuje Kovačević.

Rezultati istraživanja u osnovnim školama pokazali su da oko 50 posto djece ima poremećaj u indeksu tjelesne mase, a veliki broj njih je svrstan u kategoriju prekomjerno gojaznih osoba, čak i do 100 kilograma tjelesne težine, a imaju samo desetak godina.

Šta će se zabraniti

Skoro svaka škola u Kantonu bez ikakvih pravila prepustila je vlasnicima kuhinja u školama da prodaju djeci šta hoće. U vrtićima se ishrana djece vrši na jedinstven način i tu je manje problema. Hoće li novi Pravilnik bar ublažiti gojaznost djece otkrila je u razgovoru za Faktor Suada Karić, predsjednica Tima, koje je formiralo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS.

– Neke škole imaju vanjsku dostavu užine, a neke kuhinje. Novi Pravilnik će sve to urediti. Svaka škola ili vrtić uradit će svoj interni pravilnik o zdravoj ishrani učenika. Gazirani sokovi bit će zabranjeni u ponudi za užinu, kao i bijela tijesta, lisnata tijesta, krofne pečene u dubokoj masnoći – ističe Karić.

Međutim, u svim školama nema organizovane dostave užine ili njenog pripremanja u školskim kuhinjama. Učenici uglavnom kupuju hranu u najbližim grilovima, a i tamo se uglavnom prodaje brza i nezdrava hrana.

– Istina je da tu postoji šarenilo i neki učenici su pretplaćeni da dobijaju užinu, ali veliki broj nije. Kako će se dijete hraniti to na kraju zavisi od roditelja. Sada će roditelji imati priliku da učestvuju u izradi pravilnika u školama preko Vijeća roditelja, Vijeća učenika i Nastavničkog vijeća. Da se pravilnik o ishrani poštuje odgovoran je direktor škole, a bit će i česte posjete sanitarnih inspektora – pojašnjava naša sagovornica.

Zdrava hrana neće biti skuplja

Sa zdravom hranom, tvrdi, može se utjecati na smanjenje gojaznosti djece.

– Osim gaziranih sokova u nekim školama su se prodavali i energetski napici, što je nedopustivo. Sada će se to zamijeniti sa običnom vodom i prirodnim sokovima. Nudit će se i mliječni proizvodi, jogurt, kefir, ajran… Zdrava hrana ne bi trebala biti skuplja u školskim kuhinjama. I ovi sada privatnici koji to rade u školama moraju ispoštovati sve što bude nalaženo Pravilnikom – dodaje Karić.

Prema njenim riječim bilo bi mnogo bolje za djecu da ne izlaze iz škole za vrijeme velikog odmora da bi kupili užinu.

– Time je ugrožena njihova bezbjednost, jer veliki odmor traje 15 minuta i djeca u žurbi pretrčavaju ulice i nerijetko dolazi do saobraćajnih nesreća, gdje učenici stradaju. Zbog toga bi trebalo zabraniti djeci da izlaze po užinu, a da im se užina obezbjedi u školi – zaključila je Suada Karić.