Hotelijeri negoduju, uvedena taksa za prijavu stranaca

Avatar admin | Maj 16, 2017


Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine zavuklo je ruku u džepove hotelijera nametnuvši im obavezu da od 13. ovog mjeseca za prijavu boravka svakog stranog gosta plaćaju deset KM, saznaje Indikator.ba.

“Ovo je novi namet koji ćemo teško podnijeti”, izjavio je za Indikator.ba Nefud Smajlagić, vlasnik komapnije Mapex iz Maglaja u čijem sastavu posluje i tamošnji hotel „Galeb“.

Ne želeći da ih imenujemo, svoje negodovanje ovim povodom iskazali su i menadžeri nekih većih hotela u Sarajevu i Mostaru.

O Odluci o izmjenu tarife administrativnih taksi TER objavljenoj u Službenom listu 5. maja ove godine hotelijeri su obaviješteni pismenim putem posredstvom terenskih centara Službe za strance Ministarstva sigurnosti. U dopisu su date i upute na koji način će hotelijeri obaviti plaćanje i pod kojom šifrom.

Na području Zeničko-dobojskog kantona ta obavijest je distribuirana 11. maja (četvrtak) a primjena je počela prvog dana vikenda što nije bilo nimalo praktično.

Slična taksa, ali upola manja od ove, bila je na snazi prije pet godina ali je ukinuta upravo iz želje da se podrži razvoj hotelijerstva.

Nažalost, ponovno aktiviranje znatno skuplje takse je loša poruka uz skori početak ljetne turističke sezone i kontraproduktivno je argumentovanim najavama da će Bosnu i Hercegovinu u narednim mjesecima zapljusnuti rekordan broj stranih gostiju. Umjesto da donosi mjere za unapređenje turističke djelatnosti, vlast se odlučila da prvo nagrabi sebi a akterima u hotelsko-turističkoj privredi šta ostane.

Ako je ona, država, ostala bez novca, a očito jeste, bilo bi joj pametnije da mnogo organizovanije i temeljitije kontroliše popunjenost hotela, motela, prenoćišta čiji vlasnici godinama izbjegavaju plaćanje poreza po osnovu prihoda koje inkasiraju od neprijavljenih gostiju. Ozbiljnije rezultate u tome javnost već godinama očekuje, navodi Indikator.

(Foto: Ilustracija)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor


Gazi Husrev-beže ili: Bukagije

Gazi Husrev-beže ili: Bukagije