page contents

I Mađari odbili Pompea – Amerika izgubila “gasni rat”u Evropi

Avatar novinar | Februar 14, 2019


Mađarska Vlada odbila je američki zahtjev da odustane od ruskog gasa i uprkos upornim nastojanjima državnog sekretara SAD Majka Pompea da “omekša” stavove Viktora Orbana – tako je Amerika i definitivno izgubila “gasni rat” sa Rusijom u Evropi.

SAD su zahtijevale od Orbana da odbaci saradnju na rusko-turskom gasovodu “Turski tok”, tražile su aktivnije mađarsko učešće u završetku američkog gasnog projekta na ostrvu Krku u Hrvatskoj za uvoz gasa iz šriljaca, te da Mađari prestanu da blokiraju saradnju NATO-a i Ukrajine.

Pompeo je u Budimpešti na sve načine pokušao da navede Orbana da promijeni stav, ali u tome nije uspio, ističu portali za političku analitiku.

Amerika ima cilj da od Mađarske i cijele Višegradske grupe /Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka/ stvori novi “sanitarni koridor” prema Rusiji. Međutim, Mađari to odbijaju, a ni Slovaci ne žele da budu dio tog projekta.

Za sada, samo Poljaci to prihvataju, a u Češkoj postoje vidljive razlike između stavova predsjednika Miloša Zemana, koji želi saradnju sa Rusijom, i Vlade koja je i dalje za sankcije Moskvi.

Mađari su, kako tvrde politički analitičari, oštro poručili Pompeu da u evropskoj političkoj areni postoji ogromno licemjerje.

“Nama je dosadilo da vi govorite kako imamo bliske odnose sa Rusijom, dok zapadne zemlje jačaju svoju trgovinu sa Moskvom i niko ih za to ne kažnjava”, rečeno je Pompeu.

Amerikance najviše brine to što će Mađarska učestvovati u projektu gasovoda “Turski tok” i kupovati ruski gas. Istovremeno, Budimpešta je, neformalno, odbila da kupuje skuplji američki gas.

Mađarska nije pozitivno odgovorila na konkurs hrvatske Vlade o zakupu gasa iz terminala za tečni gas koji će se graditi u Omišlju. Mađari su poručili da odluke o tome donose na osnovu tržišnih kriterijuma, odnosno cijene gasa.

To znači da će kupovati jeftiniji, tj. ruski gas.

Mađarska bi, prema američkim planovima, trebalo da bude najvažnija karika u lancu opskrbljivanja centralne Evrope američkim gasom iz šriljaca preko terminala na Krku, koji, bez aktivnog učešća Mađara, nema perspektivu.

Igranje na kartu Austrije i Slovenije nema svrhe jer te zemlje nemaju interes za američki gas – one su već prošle godine potpisale nove dugogodišnje ugovore sa “Gaspromom” o transportu ruskog gasa.

Vašington brine i protivljenje Mađarske u vezi sa saradnjom NATO-a i Ukrajine zbog kršenja prava mađarske nacionalne manjine na zapadu Ukrajine, kojoj Kijev brani obrazovanje na mađarskom jeziku i ne da joj dvojno državljanstvo.

Nakon američkog neuspjeha da zaustavi “Sjeverni tok 2” i odbijanja Njemačke da poništi ugovor sa Rusima, uslijedilo je i odbijanje Mađarske da odustane od “Turskog toka”.

To znači da su Rusi dobili “gasni rat” u Evropi, te da Amerika više političkim putem to ne može da spriječi, navode portali za političku analitiku, prenosi Srna.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor