page contents

Indija: Toplotni talas odnio 36 života, temperature prešle 50 stepeni!

Avatar novinar | Juni 12, 2019


Indiju je pogodio toplotni talas tokom kojeg je izmjereno rekordnih 51 stepeni, a 36 osoba je preminulo, uglavnom najsiromašniji radnici, objavila je danas državna služba za nepogode koja je upozorila da su rekordne temperature zabilježene u više indijskih saveznih država nego prethodnih godina.

U Nju Delhiju je izmjereno 48 stepeni, dok je 51 stepen izmjeren u državi Radžastan, prenosi Rojters.

„Ovo je najgori toplotni talas do sada. Sličan talas 2015. godine bio je zabilježen u devet država, a sada se procjenjuje u 23“, rekao je meteorolog iz Nacionalne službe za nepogode.

On je dodao da je potvrđeno 36 smrtnih slučajeva, najviše među slabo plaćenim radnicima koji dolaze iz ruralnih područja u gradove u potrazi za poslom i boljim životom.

U Indiji za vrijeme ljetnih mjeseci obično vlada nestašica vode, ali ove godine je situacije osobito zabrinjavajuća u zapadnim i južnim provincijama u kojima 2018. nije bilo mnogo vrućina za vreme sezone monsunskih kiša.

Služba za nepogode predvidjela je da će toplotni talas pogoditi Indiju sredinom marta, ali vreme je postalo ekstremno sredinom maja, pa se očekuje da će ono trajati do sredine juna.

(Tanjug)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor