page contents

Izraelski lobi iza nemogućnosti američkog Senata da spriječi prodaju oružja Saudijcima

Avatar admin | August 5, 2019


 Američki Senat poražen je u svom posljednjem pokušaju da blokira kontroverznu prodaju oružja u vrijednosti od 8,1 milijardu američkih dolara Saudijskoj Arabiji, usljed uticaja moćnog izraelskog lobija u Sjedinjenim Državama, tvrdi američki politički analitičar.

U intervjuu na engleskom jeziku za iransku novinsku agenciju Tasnim, američki politički analitičar i autor Keith Preston, tvrdi kako izraelski lobi kontroliše veliki dio američke politike.

Upitan da iznese svoje mišljenje o nemogućnosti američkog Senata da formira većinu koja bi ukinula veto predsjedniku Trumpu u vezi s tri rezolucije Kongresa koje za cilj imaju blokiranje prodaje američkog oružja Saudijskoj Arabiji i Emiratima, Preston je rekao:

„Tri rezolucije koje su razvili članovi Kongresa u vezi Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata bile su ukorijenjene u četirima osnovnim brigama. Prva od njih tiče se uloge Saudijske Arabije u naređenju ubistva novinara Jamala Khashoggija, kao kolumniste za Washintgon Post i člana američkih medija. Drugo pitanje jeste trenutni rat u Jemenu, čiji su glavni igrači Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, i de facto genocid koji je počinjen u Jemenu od strane članova koalicije sa saudijskim vodstvom, kao i blokada uvedena Jemenu. Treća zabrinutost tiče se užasnog stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i UAE. Četvrta briga tiče se trenutnog kretanja Saudijske Arabije prema sticanju nuklearne tehnologije i strahova da bi ona mogla imati za cilj nuklearno oružje. Ipak, Trumpova administracija je veoma bliska Saudijskoj Arabiji a neki lični predsjednikovi prijatelji posluju u Kraljevini. Dodatno, i Saudijska Arabija i UAE su važna tržišta za izvoz za američke proizvođače oružja, koji imaju snažnu kontrolu nad Senatom, odnosno Republikanskom partijom. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su također saveznici Izraela, koji je izuzetno moćan u SAD-u. Predsjednik ima veoma bliske odnose s Izraelom, a izraelski lobi kontroliše veći dio Kongresa. Američka naftna industrija i drugi američki poslovni interesi također imaju velike holdinge u Saudijskoj Arabiji i UAE. Zbog tih razloga, predsjednik Trump je stavio veto na rezolucije, te one nisu dobile dovoljno podrške u Senatu kako bi prevazišle veto.“

Preston je naglasio kako je Trump uložio veto na rezolucije zbog značaja Saudijske Arabije za SAD kao trgovinskog partnera i vojnog saveznika, kao i zbog niza drugih ekonomskih, političkih i međunarodnih interesa zbog kojih se i održavaju tako bliski odnosi između SAD-a i Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Analitičar je napomenuo kako su različiti poslovni faktori u SAD-u čak ponudili pomoć u izgradnji nuklearnih elektrana u Saudijskoj Arabiji, čak i oni bliski Trumpu, što predstavlja kršenje američke proklamovane politike o sprječavanju zarade na nuklearnom razvoju, kao i zabrinutost zbog mogućnosti da se zemlja koja podržava terorizam i krši ljudska prava domogne nuklearne tehnologije.

DijaloginKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor