Kino Novi Grad Sarajevo: Večeras premijera filma “U potrazi za domom”

Avatar admin | Januar 27, 2017


Premijera dokumentarnog filma “U potrazi za domom” reditelja Harija Šečića u Općini Novi Grad Sarajevo bit će održana večeras u 18 sati u Kinu Novi Grad.

Riječ je diplomskom filmu Harija Šečića, koji je nastao na Odsjeku za režiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, pod mentorstvom profesora Miroslava Ćire Mandića.

Snimljen je u SAD-u i BiH, a priča je to o Seadu, koji je preživjevši genocid u Srebrenici, kao izbjeglica sa suprugom stigao u SAD, gdje je započeo novi život.

Vozeći kamion ostvario je neku vrstu ”Američkog sna”, ali je posjeta Bosni, Potočarima i Srebrenici nakon deset godina u Americi u njemu probudila sjećanja i nostalgiju, kao i želju da se vrati u rodno mjesto.

Danas živi i radi u kamionu na putevima širom SAD-a, redovno posjećuje domovinu i mašta o povratku.

U realizaciji filma učestvovali su producenti Hari Šečić i Rita Csapo-Sweet, montažer Saša Peševski, kompozitor Muhamed Latić (sa članovima benda The Last Location, Ahmedom Latićem i Edinom Mucićem), te dizajner Nenad Kovačević.

Film je nastao u produkciji Udruženja građana ”Spektar”, te uz finansijsku podršku Općine Novi Grad Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i kompanije BIH EXPRESS, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Ulaz na film za sve posjetioce je besplatan.