page contents

Komšić i Džaferović na prijemu u Predsjedništvu: Obnovili smo hiljadugodišnju državnost, vrijeme je da zbijemo redove

Avatar dijalogin | Novembar 25, 2018


Član Predsjedništva BiH i reda hrvatskog naroda Željko Komšić prvi se obratio brojnim zvanicama iz društvenog i političkog života u našoj zemlji.

“Ova mala zemlja je kroz svoje 1000-godišnje postojanje pokazala je i još uvijek pokazuje da promoviše toleranciju svih njenih naroda. Različitosti i sličnosti u svim izrazima predstavljaju jedno od najvećih bogatstava Bosne i Hercegovine. Nasuprot tome stoje ideje i tendencije u različitostima. Zato se danas sjećamo ZAVNOBIH-a kada su građani i narodi obnovili njenu 1.000-godišnju državnost u sadašnjim granicama. Delegati ZAVNOBIH-a bili su dio evropskog antifašističkog pokreta. Ali oni su bili i institucija BiH. Oni su pokazali do tada najveći stepen političke zrelosti, kako se može objediniti različitost u koristi svih njenih građana i naroda”, rekao je komšić na svečanom prijemu.

On je dodao da je ZAVNOBIH pokazao kako možemo zajedno, a ne jedni pored drugih kako to danas tvrde pojedini.

“Danas nije 1. mart, Dan nezavisnosti, ali bih želio da podsjetim na referendumsko pitanje, jer su ova dva datuma važna cjelina – Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, zemlju ravnopravnih građana i naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata i drugih koji ovdje žive. Važno je biti dio integracije društva kako bismo svakoj deintegraciji pokazali kako je ne želimo ovdje. Bitno je sjetiti se i drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Sanskom Mostu. On se slabo spominje, ali usvojena deklaracija građana o pravima glasanja koje se danas osporava”, rekao je Komšić.

On je naglasio da bez deklaracije o pravima građana sa drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a danas ne bismo mogli graditi našu evropsku budućnost.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović poručio je u Sarajevu da su te 1943. godine narodi ove zemlje imali hrabrosti da se zajedno bore protiv fašizma i da obnove državnost Bosne i Hercegovine.

“Pola vijeka kasnije BiH je postala priznata država. Nebrojene patriote položile su živote za zemlju jednakih ljudi. Danas im se zahvaljujuemo što su ovu državu učinili realnošću. Od Dejtona smo prešli mukotrpan put. Provedene su brojne reforme kojima je ojačan suverenitet BiH, unutrašnji i vanjski. Moramo osigurati povećanje standarda života kako bismo mlade ljude spriječili da odu u inostranstvo”, rekao je Džaferović.

On je dodao kako naši građani širom BiH nemaju svoja obećana prava.

“Povratnicima se ne dozvoljavaju njihova prava i to je nedopustivo. Svim građanima mora se osigurati život koji im se garantuje Ustavom BiH. Vrijeme je da iznova zbijemo redove i da pokažemo da je u ovoj zemlji ima više onih koji je vole i poštuju. Ako budemo ujedinjeni nemam sumnje da ćemo uspjeti. Živjela Bosna i Hercegovina”, zaključio je Džaferović.

izvorKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor