page contents

Reportaža Dijalogin.tv sa svečanosti na Bobovcu (VIDEO)

Avatar dijalogin | Novembar 27, 2018


Bobovac je najznačajniji i najbolje utvrđeni grad srednjovjekovne Bosne. Podigao ga je ban Stjepan II Kotromanić nešto prije polovine 14. vijeka. Na Bobovcu je bilo sjedište bosanskih vladara od perioda vladavine bana Stjepana II Kotromanića (prva polovina 14. vijeka), preko svih bosanskih kraljeva i sve do prestanka bosanske samostalnosti osmanlijskim osvajanjem (1463.)

U kraljevskom mauzoleju na Bobovcu pronađeno je devet skeleta u pet grobnica. S njima je vjerovatno bio sahranjen i posljednji bosanski kralj, Stjepan Tomašević, čiji su ostaci bili preneseni iz Jajca. Od deveta skeleta, samo jedan pripada ženskoj osobi, koja je sahranjena pored Tvrtka II. Pretpostavlja se da pripada supruzi Tvrtka II, kraljici Doroteji Gorjanskoj. (izvor: Wikipedia)

Svakog 25. novembra grupa građana obilježava Dan Državnosti BiH na Bobovcu. Ove godine zbog naredbe ministrice odbrane Marine Pendeš prisustvo pripadnika Oružanih snaga BiH na Bobovcu je bilo upitno. Međutim, oni su se pojavili.

“Danas su s nama i Oružane snage i njihov orkestar, kao i duvački orkestar iz Travnika. Ovo je pozitivna priča našeg zajedništva. Značaj ovog datuma potvrđen je od 1992. do 1995. godine kada su naše patriote sačuvale integritet ove države. Dokle god ima patriota koji poštuju druge i drugačije bit će i Bosne i Hercegovine”, izjavila je Sahudina Beganović, predsjednika Preporoda Vareš a prisutni su prisustvo OSBiH nagradili aplauzom.

Kako je 25. novembar obilježen na Bobvcu pogledajte u kratkoj reportaži Dijalogin.tv

 

 Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor