Krijumčari naplaćivali migrantima 4.000 eura

Avatar admin | Oktobar 10, 2018


Postupajući pod nadzorom tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Granične policije BiH od ranih jutarnjih sati vrše pretrese objekata na području Sarajeva i Mostara.

U okviru operativne akcije “Centar” provedena je opsežna istraga kojom su obuhvaćene osobe osumnjičene da su organizovale krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Indije, Pakistana, Irana i drugih zemalja.

Prikupljeni su dokazi da su ilegalni migranti u BiH krijumčareni sa područja Crne Gore i Srbije, nakon čega je organizovan njihov ilegalni boravak i smještaj u BiH, te dalji prevoz i krijumčarenje prema zemljama EU, za šta su organizatori ilegalnim migrantima naplaćivali iznose od oko 4.000 eura po osobi.

U sklopu operativne akcije zadokumentirano je najmanje 50 slučajeva krijumčarenja migranata.

Među osumnjičenim osobama ima i stranih državljana, koji su se u BiH lažno predstavljali kao emigranti i prikrivali svoje razloge boravka u BiH kako bi mogli stupati u kontakt sa ilegalnim migrantima, vršiti kaznena djela i ostvarivati nezakonitu imovinsku korist.

Nakon izvršenih pretresa, osumnjičene osobe bit će predate postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Operativna akcija “Centar” predstavlja značajnu aktivnost u borbi na otkrivanju i sprečavanju krijumčarenja ilegalnih migranata preko teritorije BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Fena.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor